Kort nieuws Sport

Minister: KNVB stuurde onjuiste info over WK-baten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 nov. „De onjuiste informatie” over de mogelijke opbrengsten van het WK voetbal die naar de Tweede Kamer is gestuurd, „is afkomstig van voetbalbond KNVB”. Dit zei minister Edith Schippers (Sport, VVD) gisteren in de Tweede Kamer. NRC Handelsblad meldde zaterdag dat Schippers’ voorganger Ab Klink in een Kamerbrief over de Nederlandse kandidatuur voor het WK 2018 schreef dat de Duitse overheid had berekend dat het WK van 2006 1,2 miljard euro aan belastingen had opgeleverd. De Duitse regering heeft dit echter nooit gemeld. Het bedrag wordt wel genoemd in een andere studie, waardoor er volgens minister Schippers sprake is „van een verkeerde bronvermelding”. Die studie is echter omstreden. De KNVB ontkende tot dusver de onjuiste informatie te hebben aangeleverd. Maandag spreekt de Kamer verder over het WK 2018.

Federer verslaat Murray in Londen

Londen, 24 nov. Roger Federer heeft zich zo goed als zeker geplaatst voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. De Zwitserse nummer twee van de wereld was gisteren in Londen veel te sterk voor de Schotse publiekslieveling Andy Murray. De setstanden waren 6-4 en 6-2. Eerder versloeg hij ook al de Spanjaard David Ferrer. Federer was verbaasd over de eenvoudige manier waarop hij van Murray won. „Ik wist hoe moeilijk het kan zijn tegen Andy. Hij heeft namelijk de laatste twee keer van me gewonnen”, zei de Zwitser. In dezelfde poule was de Zweed Robin Söderling met 7-5 en 7-5 te sterk voor Ferrer. (ANP)

‘Grootste verlies ooit in eredivisie’

Rotterdam, 24 nov. De eredivisie heeft het afgelopen voetbalseizoen een recordverlies geleden. Dit blijkt vandaag uit een inventarisatie van de Volkskrant. Opgeteld leed de eredivisie het afgelopen seizoen minstens 89,5 miljoen euro verlies, constateert de krant. De eredivisie kwam in het seizoen 2008-2009 uit op een negatief netto resultaat van 31 miljoen euro. Slechts drie van de achttien eredivisieclubs sloten het vorig seizoen af met een positief resultaat: FC Twente, NEC en FC Groningen. (ANP)

Fans Real Madrid aangehouden

Amsterdam, 24 nov. De politie heeft gisteren 163 fans van Real Madrid aangehouden, waardoor ze de wedstrijd in de Arena niet konden volgen. Elf van hen zijn aangehouden voor het brengen van de Hitlergroet. Zij kregen daarvoor een geldboete. De supporters waren van plan Ajax-fans te treffen. De groep werd ingesloten door de mobiele eenheid op de Weteringschans. De Spanjaarden hadden volgens een politiewoordvoerster stokken en ander slagmateriaal bij zich. Ze zijn onder begeleiding naar het vliegveld teruggebracht. (ANP)

Judo: brons voor Elmont en Bosch

Abu Dhabi, 24 nov. De Nederlandse judoka’s Dex Elmont en Edith Bosch hebben gisteren brons veroverd bij de Grand Prix in Abu Dhabi. Elmont verloor in de klasse tot 73 kilogram in de halve finales tijdens de verlenging van de Rus Mansoer Isajev. Bosch, terug na een blessure aan haar enkelbanden, verloor eveneens in de halve finales in de categorie tot 70 kilogram van de Spaanse Cecilia Blanco . (ANP)