Kort nieuws Economie

Stakingen Portugal om bezuinigingen

Lissabon, 24 nov. Overheidspersoneel in Portugal staakt vandaag tegen de aangekondigde bezuinigingen. De Portugese overheid moet onder internationale druk bezuinigen om het grote begrotingstekort weg te werken. De stakingen vinden plaats door het hele land en zullen naar verwachting 24 uur lang doorgaan. Het gaat om de grootste stakingen in twintig jaar. (NRC) Portugal in slaap gesust: pagina 16

Recordboete voor softwaremaker SAP

Rotterdam, 24 nov. De Duitse producent van zakelijke software SAP heeft gisteren een recordboete van 1,3 miljard dollar (960 miljoen euro) opgelegd gekregen door de Amerikaanse rechter. SAP moet alsnog betalen voor software van concurrent Oracle die een voormalig dochterbedrijf, TomorrowNow, illegaal had gedownload. TomorrowNow bood ondersteuning aan Oracle-gebruikers. SAP had al gedeeltelijk schuld bekend maar rekende op een lagere straf. (NRC)

Compensatie beleggers World Online

Rotterdam, 24 nov. Beleggers in World Online krijgen maximaal 110 miljoen euro ter compensatie voor de koersverliezen die ze hebben geleden na de beursgang van het internetbedrijf. De Vereniging van Effectenbezitters trof namens 12.000 leden de schikking met de bij de beursgang betrokken banken. De rechter bepaalde eerder dat World Online en de banken voorafgaand aan de beursintroductie een te optimistisch beeld schetsten van de waarde en de toekomstverwachting van World Online, dat in maart 2000 naar beurs ging. (NRC)