Kort nieuws Buitenland

Zeventien doden bij aanslag in noorden van Jemen

Sana’a, 24 nov. In het noorden van Jemen zijn vandaag 17 mensen gedood bij een zelfmoordaanslag op shi’ieten die op weg waren naar een religieus feest. Dat heeft een woordvoerder van shi’itische rebellen in het gebied bekendgemaakt. Tussen de rebellen van de zaïditische sekte van de shi’itische islam en de overwegend sunnitische regering bestaat sinds enkele maanden een staakt-het-vuren na een bloedige oorlogsronde. Maar volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is de laatste tijd weer sprake van een „alarmerende escalatie” van gevechten in het gebied. (AFP)

Mijnwerkers omgekomen

GREYMOUTH, 24 nov. De 29 mijnwerkers die sinds vorige week vrijdag vastzaten na een explosie in een kolenmijn in Nieuw Zeeland zijn volgens de autoriteiten overleden. Vandaag deed zich in de mijn, waar gasconcentraties de hulpverlening onmogelijk maakten, een tweede explosie voor. De hoop op overlevenden is daarmee vervlogen. De oorzaak van de tweede explosie is onbekend. „De natie is in rouw”, verklaarde de Nieuw-Zeelandse premier Jonh Key vandaag. (AP)

1.200 extra agenten in Rio tegen bendes

Rio de Janeiro, 24 nov. De Braziliaanse autoriteiten hebben gisteren 1.200 extra politieagenten in Rio de Janeiro ingezet om een uitbraak van geweld en berovingen door bendes te stoppen. Sinds zondag hebben er zeker vijf grote berovingen plaatsgehad. Bendeleden wierpen wegblokkades op en motorrijders dwongen automobilisten hun bezittingen af te geven. Sommige auto’s werden met molotovcocktails in brand gestoken. De politie houdt een klopjacht in zestien sloppenwijken die door bendes worden gecontroleerd. In 2014 wordt in Rio de Janeiro het WK Voetbal gehouden en in 2016 de Olympische Spelen. (AP)

Politie en kopten slaags in Kairo

Kairo, 24 nov. Bij een botsing tussen de Egyptische politie en christelijke betogers in Kairo is vandaag een betoger om het leven gekomen, zo hebben de veiligheidsdiensten meegedeeld. Ongeveer 150 kopten protesteerden tegen het verbod om een kerk te bouwen. Zoals gebruikelijk in Egypte was een overmacht van honderden agenten ingezet om de betogers te verspreiden. Verscheidene mensen werden gewond; ongeveer twintig gearresteerd. (AFP)

Syrië wijst nieuwe Israëlische wet af

Damascus, 24 nov. Syrië heeft gisteren een nieuwe Israëlische wet afgewezen die instemming van een tweederde meerderheid in het parlement met een terugtrekking uit de Golan dan wel Oost-Jeruzalem eist in het geval van een vredesregeling met respectievelijk Syrië en de Palestijnen. Als er geen tweederde meerderheid is, volgt een referendum. Israël bezet beide gebieden sinds de oorlog van 1967. Volgens Damascus is de Israëlische wet in strijd met het internationaal recht. Teruggave van de Golan is voorwaarde voor vrede, aldus een regeringsverklaring. In de huidige politieke atmosfeer in Israël is instemming met een terugtrekking onwaarschijnlijk, aldus analisten. (AFP)

Gambia verbreekt banden met Iran

Banjul, 24 nov. Gambia heeft besloten de economische, politieke en sociale banden met Iran te verbreken. Er werd niet officieel meegedeeld wat de reden van de breuk is, maar een hoge Gambiaanse veiligheidsfunctionaris zei gisteren dat er een verband is met de vondst in Nigeria van een Iraanse wapenzending met bestemming Gambia. De geadresseerde is niet bekend. De Iraanse ambassadeur in Gambia, die binnen 48 uur weg moet, noemde het nieuws „een verrassing”. (AP)

Prins William trouwt 29 april

Londen, 24 nov. De Britse prins William en zijn verloofde, Kate Middleton, trouwen 29 april in de Londense Westminster Abbey. Dat is gisteren bekendgemaakt. Westminster Abbey is van oudsher met het Britse koningshuis geassocieerd. Maar de anglicaanse kerk is minder imposant dan St Paul’s Cathedral waar het huwelijk van Williams vader, kroonprins Charles, en Lady Diana werd voltrokken. Volgens de particulier secretaris van prins William streven alle betrokken partijen naar een evenwicht tussen een aangename dag „en de huidige economische context”. Daarom zullen de koninklijke familie en de familie-Middleton alle kosten op zich nemen. (AFP)