Kort nieuws Binnenland

Kamer wil af van verjaring zwaar geweldsdelict

Door een onze redacteuren

Den Haag, 24 nov. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de verjaringstermijn voor ernstige gewelds- en zedendelicten afschaffen. Een VVD-voorstel hiertoe kan op steun rekenen van PvdA, PVV, CDA en D66. Het liefst zou de VVD de verjaringstermijn voor álle misdrijven afschaffen, zei het liberale Kamerlid Ard van der Steur vanochtend tijdens het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie. „Maar ik heb begrepen dat dit voorstel voor sommige van mijn collega’s te ver gaat, dus ik beperk mij tot ernstige misdrijven.” Een initiatiefwetsvoorstel van D66 en CDA om de verjaringstermijn voor misdrijven waar levenslang op staat af te schaffen, werd in 2005 door de Tweede Kamer aangenomen en is sinds 2006 van kracht. De Kamer wil de wet op dit punt verder aanscherpen.

Financieel gevaar voor verpleeghuis

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 nov. Verpleeg- en verzorgingstehuizen zullen in financiële problemen komen door een nieuwe regeling voor hun huisvestingskosten. Een vermogensverlies van honderden miljoenen dreigt, wat de zorg voor hun cliënten in gevaar kan brengen. Dat staat in het rapport Signalen voor de zorg van accountantskoepel Nivra, dat vandaag is verschenen. Volgens de opstellers van het rapport staan veel panden van zorginstellingen voor te hoge bedragen in de boeken. Zorginstellingen moeten hun huisvesting straks zelf betalen en kunnen de rekening niet langer doorschuiven naar de overheid. Dit nieuwe bekostigingssysteem dwingt tot herwaardering van het vastgoed, wat volgens het rapport vaak zal leiden tot afboeking.

CZ mag normen borstkanker stellen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 24 nov. Zorgverzekeraar CZ mag van de rechtbank in Breda eigen normen stellen voor borstkankerzorg. De rechter heeft gisteren in een kort geding de eis afgewezen van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en Scheper Ziekenhuis in Emmen om die methode te hanteren. CZ wil in 2011 geen contracten met ziekenhuizen meer sluiten als ze minder dan zeventig borstkankerbehandelingen per jaar doen. Beide ziekenhuizen vonden dat niet wetenschappelijk onderbouwd. De rechtbank zei dat dat niet hoefde, ook omdat wetenschappers het onderling niet eens zijn over het effect van een minimumaantal operaties. Ook de eis van de ziekenhuizen dat CZ de ongunstige beoordeling van hun borstkankerzorg moet intrekken vanwege reputatieschade, werd door de rechtbank niet gehonoreerd.

22 jaar voor moord op crèchehoudster

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 24 nov. Een 42-jarige man is gisteren veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor de moord op crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas. De Amsterdamse rechtbank vindt een zeer langdurige gevangenisstraf noodzakelijk. De 32-jarige Çakmakçi-Erbas werd vorig jaar augustus op de parkeerplaats voor haar crèche Moeders Schoot met twintig messteken om het leven gebracht. Het motief van de dader is onduidelijk, doordat de man zich beriep op zijn zwijgrecht. Hij had wel geld tegoed van een man die een buitenechtelijke verhouding zou hebben gehad met Çakmakçi-Erbas. De dader is in Turkije veroordeeld voor moord, maar ontsnapte in 2007 uit de gevangenis. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Graf in moordzaak Verstappen open

Maastricht, 24 nov. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in Heibloem het graf geopend van de kampoudste Joos B. van het zomerkamp waar in 1998 Nicky Verstappen verdween. Van het lichaam van B. zijn DNA-monsters genomen, maakte het OM gisteren bekend. De toen 11-jarige Nicky werd een dag na zijn verdwijning uit het jeugdkamp vermoord en vermoedelijk verkracht teruggevonden. Justitie wil DNA-sporen van de in 2003 overleden B. vergelijken met sporen die op Nicky zijn aangetroffen. (ANP)

Gevonden bot niet van Holloway

Oranjestad, 24 nov. Een stuk kaakbeen met een kies dat op Aruba was gevonden, blijkt niet van de vermiste Natalee Holloway. Dat meldde justitie op Aruba gisteren. Uitvoerig onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sluit dat uit. Holloway verdween op 30 mei 2005 op Aruba. De Nederlander Joran van der Sloot is hoofdverdachte in de zaak. Van wie het het bot wel is, wordt verder onderzocht. (ANP)