Kamer wil huwelijkse voorwaarden als standaard

De Tweede Kamer wil af van het standaard trouwen in gemeenschap van goederen. Het huwelijk moet in principe onder huwelijkse voorwaarden worden gesloten, vindt D66 en krijgt daarbij steun van VVD, PvdA en GroenLinks. Dat betekent voortaan ieder voor zich en niet langer aanspraak maken op de bezittingen van de echtgenoot.

Belangrijk nadeel
Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar een huwelijk standaard onder gemeenschap van goederen plaatsvindt. Maar een belangrijk nadeel is dat bij een scheiding een partner ook aanspraak kan maken op het geld van de ander. Gaat iemand failliet, dan kunnen schuldeisers onder gemeenschap van goederen ook bij diens partner aankloppen.

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kost geld en gemeenschap van goederen wordt als rechtvaardig gezien. Je trouwt immers tot de dood je scheidt. De meeste stellen in Nederland trouwen daarom in gemeenschap van goederen. Portugal beperkte deze regeling al in 1966. In veel andere Europese landen wordt standaard onder huwelijkse voorwaarden getrouwd.

    • Jules Seegers