Internationaal kort

Dalai lama stopt volgend jaar als politiek leider Tibet

New Delhi. De dalai lama, de Tibetaanse god-koning, is van plan volgend jaar zijn functie als regeringsleider-in-ballingschap op te geven om zijn werklast te verminderen. Dat heeft zijn woordvoerder gisteren meegedeeld. De dalai lama is 75 jaar oud. Sinds hij in 1959 uit Tibet is gevlucht, woont hij in de stad Dharmsala, in Noord-India. Zijn rol als geestelijk leider zal de dalai lama blijven vervullen. (AFP)

Dodental Cambodja opgelopen tot 378

PHNOM PENH. In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is het dodental van het drama op de brug opgelopen tot 378. Een grote menigte probeerde maandag via de brug het Diamant Eiland te bereiken, waar festiviteiten werden gehouden ter ere van het einde van het jaarlijkse waterfestival, terwijl anderen juist het eiland wilden verlaten. In het gedrang werden vooral vrouwen en kinderen onder de voet gelopen. Veel slachtoffers vielen van de brug in de rivier de Bassac en verdronken. Gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt. Premier Hun Sen heeft voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd. Zijn regering zal nabestaanden bijna 1.000 euro per dode uitkeren voor een begrafenis. De honderden gewonden krijgen elk bijna 200 euro. (AP)

VN: Iran gestopt met verrijking uranium

wenen. Iran is tijdelijk gestopt met het verrijken van uranium. Dat heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gisteren bekendgemaakt. De waakhond van de Verenigde Naties weet niet waarom de werkzaamheden zijn opgeschort. Diplomaten zeiden gisteren tegen persbureau AP dat ze vermoedden dat de onderbreking het werk is van Stuxnet, het computervirus dat het gemunt heeft op industriële systemen. Iran ontkent dat de worm de oorzaak is. De VN-Veiligheidsraad legde Iran al vier keer sancties op omdat het weigert te stoppen met het verrijken van uranium. Het land wordt ervan verdacht dat het werkt aan een kernwapen. Teheran ontkent dat. (AP)

Egypte weigert toezicht verkiezingen

ABU DHABI. De Egyptische regering heeft gisteren herhaald dat het land geen internationale waarnemers zal toelaten bij de parlementaire verkiezingen van aanstaande zondag. „Wij willen niet dat internationale organisaties zich bemoeien met Egyptische binnenlandse aangelegenheden”, zei een regeringswoordvoerder gisteren. Volgens mensenrechtenorganisaties gebruiken de autoriteiten geweld tegen kiezers en politieke vijanden om de Nationaal-Democratische Partij van president Hosni Mubarak aan de macht te houden. (Reuters)