Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ierland gaat 10 miljard bezuinigen

De Ierse regering heeft een pakket aan maatregelen aangekondigd dat het land weer uit de financiële crisis moet helpen. Het pakket zou in totaal 15 miljard euro moeten opleveren.

De maatregelen, die over vier jaar zijn verdeeld, zijn ingrijpend: de economie van Ierland is ongeveer de helft zo groot als die van Nederland, terwijl Nederland in vier jaar 18 miljoen wil besparen.

Op stapel staan onder andere belastingverhogingen, een verlaging van het minimumloon en het schrappen van 27.000 banen. Maandag vroeg Ierland al financiële hulp aan de EU en het IMF. Dat steunpakket heeft een waarde van 85 miljard euro. Ierland komt er pas voor in aanmerking als dit bezuinigingsplan en de begroting goedgekeurd worden op 7 december.

Premier Brian Cowen zei met de plannen weer “hoop voor de toekomst te krijgen. We kunnen en we zullen er bovenop komen.”