Ideeën paus over condooms gelden ook voor vrouwen

De opzienbarende uitspraak van paus Benedictus XVI dat condooms in sommige gevallen moreel acceptabel zijn om aids te stoppen, geldt voor iedereen – voor homoseksuelen, heteroseksuelen en transseksuelen. Nog voor de publicatie van het boek Licht van de Wereld; de paus, de kerk en de tekenen des tijds was dit weekend onduidelijkheid gerezen over de reikwijdte van de opening die de paus daarin biedt. In de originele Duitse versie en in de Engelse en Franse vertaling gebruikt Benedictus een voorbeeld over mannelijke prostitués om te illustreren wanneer condooms toegestaan zijn. In de Italiaanse vertaling wordt echter de vrouwelijke vorm prostituee gebruikt.

Bij de presentatie van het boek gisteren zei pater Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, dat wat Benedictus betreft zijn opmerkingen zowel voor mannen als vrouwen gelden. „Ik heb de paus persoonlijk gevraagd of er een serieus verschil is tussen de keuze voor mannelijk of vrouwelijk en hij zei ‘nee’ ”, aldus Lombardi.

„Het gaat er om dat (condoomgebruik) een eerste stap zou kunnen zijn richting verantwoordelijk gedrag, namelijk je bewust zijn van het risico voor het leven van de persoon waarmee je een relatie hebt”, zo preciseerde Lombardi.

Deze verheldering vormt de laatste stap in wat al als een significante koerswending van de Kerk wordt beschouwd.

In het boek Licht van de Wereld stelt de paus dat de seksuele moraal en de doctrine van de Kerk niet veranderen. Ook het katholieke verbod op anticonceptie blijft overeind. Het Vaticaan blijft vinden dat onthouding van seks en trouw binnen het huwelijk de beste manieren zijn om aids tegen te gaan.