Fotograaf Van Alphen overleden

Fotograaf Oscar van Alphen is in de nacht van zaterdag op zondag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam overleden.

Van Alphen (pseudoniem van Kees Nieuwenhuijzen) was voorvechter van de kritische documentaire fotografie. Zijn eerste fotoboek, Kinderen in de grote stad (1958), was een exponent van het naoorlogse humanisme in de fotografie. Hij maakte veel politiek getinte werken waaronder Het Rijke Onvermogen (1978, over de RAF-periode en de ‘Berufsverbote’ in Duitsland) en het boek Palestijnen, Palestina! in 1982. Zijn belangrijkste werk, de op een tekst van Georges Bataille gebaseerde audiovisual De Oorlogen uit 1984, werd digitaal gereconstrueerd en in 2008 in het Nederlands Fotomuseum getoond onder de titel The Wars.

Van Alphen schreef een groot aantal artikelen waarin hij de betekenis en het functioneren van het fotografisch beeld onderzocht. Daarnaast was hij jarenlang lid van de fotografenorganisatie GKf en sinds 1993 lid van de Raad van Toezicht van de stichting Paradox. Zijn fotografische nalatenschap wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.