Epidemie in Haïti groeit twee keer zo snel

De cholera-uitbraak in Haïti is onderschat en verspreidt zich zeker twee keer zo snel als verwacht. Aanvankelijk ging de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) uit van 200.000 zieken in zes tot twaalf maanden. In het nieuwe scenario van de WHO wordt dat aantal al in drie maanden tijd bereikt. Dat heeft Nigel Fisher, coördinator van de hulpverlening van de Verenigde Naties in Haïti, gisteren bekendgemaakt.

Volgens de laatste cijfers zijn er na ruim een maand 1.415 doden gevallen en zijn ruim 60.000 besmettingsgevallen bekend. In werkelijkheid zijn er eerder 2.000 doden en mogelijk 70.000 besmettingsgevallen door het gebrek aan gegevens uit afgelegen gebieden, zei Fisher. Het totaal aantal zieken zal in de honderdduizenden lopen, is zijn verwachting. Meer dan 25.000 mensen zijn nu in het ziekenhuis opgenomen.

Er is nog altijd geen „wetenschappelijk bewijs” dat Nepalese vredessoldaten in het centrale Mirebalais de bron van de uitbraak zijn, heeft Edmond Mulet, hoofd van de VN-missie MINUSTAH, gezegd. Eerdere testen waren negatief, maar het onderzoek gaat door, aldus Mulet.

Enkele internationale organisaties riepen gisteren op tot uitstel van de presidentsverkiezingen op 28 november. De organisaties, Let Haiti Live, het Louisiana Justice Institute en het Center for Economic and Policy Research uit Washington, hebben waarnemers naar Haïti gestuurd. Ze vrezen dat de opkomst, zeker onder bewoners in tentenkampen, door de cholera laag zal zijn. Zes van de achttien kandidaten voor de opvolging van René Préval hebben zich inmiddels teruggetrokken. Bij confrontaties tussen aanhangers van politieke partijen vielen maandag in Beaumont twee doden.

Jean Raphael Dantin, coördinator bij Artsen zonder Grenzen in Haïti, zei eerder deze week: „Uitstel is een kwestie voor de politiek. Als grote groepen mensen bij elkaar zijn, is de kans dat een ziekte zich verspreidt groter. Dat heb je ook als mensen naar de kerk gaan, kinderen naar school gaan. Het leven gaat door, dat kan je niet stoppen.” (AFP, Reuters)