Een manier om de kompels te bereiken?

Greymouth. De Pike River-mine in het westen van Nieuw Zeeland, vanuit de lucht gezien. daar zitten sinds afgelopen vrijdag 29 mijnwerkers vast nadat er een krachtige explosie was waardoor alle luchtopeningen werden afgesloten. Hun omstandigheden zijn weinig hoopgevend: geen voedsel, weinig water en in de mijn is de temperatuur hoog. De oorzaak van de explosie is nog onbekend. Tot op heden is er vanwege het ontbreken van elektriciteit niets van de mijnwerkers vernomen. De premier van Nieuw-Zeeland adviseert de bevolking zich voor te bereiden op het ergste. Er is nog geen manier gevonden om de kompels te bereiken. een eerdere actie mislukte. Een robot, normaal gebruikt voor het opruimen van explosieven, werd gestuurd om de condities van de mijnwerkers in kaart te kunnen brengen. Maar de robot was niet waterdicht en ging na 500 meter kapot. De Pike River is een moderne mijn die pas twee jaar geleden is geopend. Het is geen schachtmijn, waarbij een gat steeds dieper de gond in gaat, maar een tunnelmijn. De ingang bevindt zich onder aan de berg en van daaruit loopt een tunnel van 2,5 kilometer naar het midden van de berg, waar de steenkool zich bevindt. In een steenkoolmijn is voortdurend kans op gasvorming en daarom is ventilatie noodzakelijk. Door het uitvallen van de elektriciteit is er geen ventilaties en hoopt het gas zich op, waardoor de kans op een nieuwe explosie groeit. Reddingswerkers mogen de mijn pas in als de luchtkwaliteit voortdurend kan worden gemeten. This aerial view shows a helicopter flying over the drilling rig (L) and the entrance (R) at the Pike River Coal Mine some 50 kms from Greymouth on November 23, 2010 where hopes were fading for the 29 men missing after an explosion in the mine on November 19. Frustrated relatives of the missing, who were shown the video before its release on November 23, expressed anger at stalled rescue efforts as a robot sent into the mine broke down and an exploratory bore-hole was slowed by hard rock. AFP PHOTO / POOL AFP

De Pike River-mijn in het westen van Nieuw Zeeland, vanuit de lucht gezien. Daar zitten sinds afgelopen vrijdag 29 mijnwerkers vast nadat er een krachtige explosie was waardoor alle luchtopeningen werden afgesloten. Hun omstandigheden zijn weinig hoopgevend: geen voedsel, weinig water en in de mijn is de temperatuur hoog. De oorzaak van de explosie is nog onbekend.

Tot op heden is er vanwege het ontbreken van elektriciteit niets van de mijnwerkers vernomen. De premier van Nieuw-Zeeland adviseert de bevolking zich voor te bereiden op het ergste.

Er is nog geen manier gevonden om de kompels te bereiken. Een eerdere actie mislukte. Een robot, normaal gebruikt voor het opruimen van explosieven, werd gestuurd om de condities van de mijnwerkers in kaart te kunnen brengen. Maar de robot was niet waterdicht en ging na 500 meter kapot.

Pike River is een moderne mijn die pas twee jaar geleden is geopend. Het is geen schachtmijn, waarbij een gat steeds dieper de grond in gaat, maar een tunnelmijn. De ingang bevindt zich onder aan de berg en van daaruit loopt een tunnel van 2,5 kilometer naar het midden van de berg, waar de steenkool zich bevindt.

In een steenkoolmijn is voortdurend kans op gasvorming en daarom is ventilatie noodzakelijk. Door het uitvallen van de elektriciteit is er geen ventilatie en hoopt het gas zich op, waardoor de kans op een nieuwe explosie groeit.

Reddingswerkers mogen de mijn pas in als de luchtkwaliteit voortdurend kan worden gemeten.