Economie kort

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Disney gaat stoppen met ‘ouderwetse’ tekenfilmsprookjes

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Zegt Disney de sprookjes vaarwel? Het lijkt erop, maar waarschijnlijk had de Amerikaanse animatiestudio het liever nog niet in de pers gehad. LA Times schreef afgelopen weekeind onder de kop ‘Disney sluit het sprookjesboek’ dat de animatiestudio na het relatief geringe succes van The Princess and the Frog niet langer gelooft dat 2D-tekenfilms met ouderwetse sprookjesthema’s te reanimeren zijn. Twee toekomstige projecten, The Snow Queen en Jack and the Beanstalk, zijn afgeblazen. Rapunzel, volgende week in Nederlandse bioscoop verwacht, is dan voorlopig de laatste sprookjesfilm met zang en dans. Al wordt die film in de Verenigde Staten uitgebracht onder de titel Tangled, mogelijk om sprookjesassociaties te vermijden. LA Times citeert president Ed Catmull van Walt Disney en Pixar animatie, die droef stelt dat „films en genres hun tijd uitdienen. Disney heeft voorlopig geen nieuwe musicals of sprookjes in de planning.”

Apple: nieuwe iPhone heeft geen simkaart

Londen. Technologieconcern Apple heeft Europese telecombedrijven beloofd dat een volgende versie van de iPhone geen ingebouwde simkaart zal hebben. Dat schreef de Britse zakenkrant Financial Times gisteren op basis van anonieme bronnen. Vorige week meldde de krant dat Europese telecombedrijven bezwaar hadden gemaakt tegen een ingebouwde simkaart, omdat ze het contact met klanten zouden verliezen. Ook zou Apple op deze manier zelf telecomdiensten kunnen aanbieden. (ANP)

OZB stijgt volgend jaar met 3 procent

Den Haag. Huizenbezitters zijn volgend jaar gemiddeld iets meer dan 3 procent meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat meldde de Vereniging Eigen Huis (VEH) gisteren op basis van een steekproef naar de woonlasten in 103 gemeenten. Gemiddeld bedraagt de ozb volgend jaar 231 euro. De VEH vindt dat gemeenten te veel ruimte hebben om hun ozb-opbrengsten te verhogen en pleit voor een vastgesteld maximum waarmee de ozb mag stijgen. (ANP)

Maxeda verkoopt Hunkemöller

Amsterdam. Maxeda Retail Group verkoopt lingerieketen Hunkemöller aan investeringsmaatschappij PAI partners. Dit heeft Maxeda gisteren bekendgemaakt. Maxeda liet zich niet uit over het bedrag dat daarmee is gemoeid. De ondernemingsraden moeten nog advies uitbrengen over de voorgenomen verkoop. (ANP)