DNB wil premie hypotheekgarantie verhogen

De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet omhoog, vindt De Nederlandse Bank. De premie die huizenkopers betalen over hun hypotheeksom is niet kostendekkend voor de overheid.

In Nederland hebben zo’n 750.000 huishoudens een NHG-regeling. Wanneer zij buiten hun schuld hun huis moeten verkopen met verlies, betaalt de NHG de restschuld. De premie daarvoor bedraagt momenteel 0,55 procent van de hypotheeksom.

Nu steeds meer mensen hun huis noodgedwongen verkopen (in de eerste negen maanden van dit jaar een stijging van 80 procent), blijkt die premie niet voldoende en draait de overheid voor veel van de kosten op. Lex Hoogduin van De Nederlandse Bank vindt dat “de risico’s zoveel mogelijk moeten worden gedragen door degene die ze neemt”, de huizenkoper dus.

Hoogduin zegt niet met hoeveel hij de premie wil verhogen, maar hij geeft toe dat een verhoging invloed zal hebben op de huizenmarkt. Minister van Financiën Jan Kees de Jager is het daar waarschijnlijk mee eens: hij liet al doorschemeren dat er premieverhogingen op komst zijn en dat hij alle garantieregelingen wil doorlichten.

NHG-directeur Karel Schiffer zei in een reactie dat de opmerkingen van Hoogduin “geen fijn signaal zijn in een markt die toch al niet zo vlot”. Volgens hem heeft DNB een verkeerd beeld van de situatie. “Ook als hetzelfde als begin jaren tachtig zich voordoet, toen de huizenprijs met 25 procent daalde, kan het fonds de claims opvangen”, zegt hij.

    • Peter Zantingh