De zware taak van Bennie Briljant

Bennie Briljant heet hij, de man die een generatie Nederlandse kinderen moet redden van een amuzische jeugd. Wie ondergoed koopt bij Zeeman, treft daar voor een paar euro ook trommeltjes, tamboerijnen, ribbelraspen en sambaballen aan. Het Prinses Christina Concours en het Fonds voor Cultuurparticipatie doen zo een sympathieke poging om kinderen laagdrempelig in contact te brengen met de lol van het musiceren.

De filmpjes van Bennie Briljant op internet doen denken aan VPRO zondagochtend-tv. Briljant is een komische engerd – wellicht niet geschikt voor de allerkleinsten. Gelukkig wordt hij bijgestaan door het lieftallige meisje Valerie, dat de (leuke) liedjes voorzingt die kinderen thuis kunnen nazingen, meeklappen en meespelen.

Echt – best leuk.

Maar ook om een beetje verdrietig van te worden. Het gaat niet goed met de reguliere muziekscholen. Individuele aandacht wordt steeds meer een luxe terwijl budgetten krimpen. Op basisscholen moet je het treffen met een leerkracht die van zingen houdt. Want áls er al een muziekvakdocent is, moet die wel alle klassen langs. En zoveel uren zitten er niet in een week. Met andere woorden: Bennie Briljant heeft nogal een zware taak.

Het lijkt me de vraag of gezinnen en scholen waar zingen bijzaak is, wél de moeite nemen om op internet te kijken. Kinderen zijn goed te enthousiasmeren, bijvoorbeeld via kiesjeinstrument.nl. En wat te denken van YouTube? Aanschouwelijk onderwijs, voor muziek zo belangrijk, is nog nooit zo bereikbaar geweest als in het internettijdperk. Maar alleen wie zoekt zal vinden. Nog steeds kan niets een zingende juf of meester vervangen.

Mischa Spel

www.benniebriljant.nl of www.christinaconcours.nl

    • Mischa Spel