De tijger is nog lang niet gered

A file picture taken on July 20, 2010 shows Russia's President Dmitry Medvedev as he sits at the table in front of an antique tiger rug during a visit to restored Aleksandrovsky palace closed since 1940 in Pushkin (ex-Tsarskoe selo), a former country residence of Russian tsars outside St. Petersburg. World leaders sought on November 21, 2010 to come up with the hundreds of millions of dollars they say are needed to save the tiger from extinction and double the big cat's number by the next Year of the Tiger in 2022. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ KREMLIN POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV AFP

Een eeuw geleden leefden er nog zo’n 100.000 tijgers in het wild. Nu zijn dat er niet meer dan 3.200. En als niet wordt ingegrepen, leven er over een jaar of tien jaar alleen nog tijgers in dierentuinen.

De Russische premier Vladimir Poetin, een groot liefhebber van tijgers, heeft daarom deze week in St. Petersburg een tijgertop georganiseerd. Poetin moet niets hebben van de tijgervellen die in de tsarentijd als decoratief tapijt werden gebruikt. Hij liet zich voor de conferentie inspireren door de (levende) tijger die hij twee jaar geleden voor zijn 56ste verjaardag cadeau kreeg. In St. Petersburg riep hij een bekende uitspraak van Mahatma Gandhi in herinnering: „Je kunt de grootheid en de morele vooruitgang van een land beoordelen op basis van de manier waarop het zijn dieren behandelt.”

Alle dertien landen waar nog tijgers in het wild leven zijn in St. Petersburg vertegenwoordigd, samen met milieugroepen en internationale organisaties. Ze hebben inmiddels afgesproken dat het aantal tijgers in het wild moet zijn verdubbeld in 2022 – een symbolische keuze, want dat is het eerstvolgende Chinese Jaar van de Tijger. Om die verdubbeling te bereiken, moeten de gebieden waar nog tijgers leven beter worden beschermd en moet er een bouwverbod komen op plekken waar de dieren zich voortplanten.

Rusland en China hebben besloten om in het grensgebied tussen de landen een veilige zone te maken voor tijgers en de grens zo in te richten dat de dieren gemakkelijker kunnen oversteken. Alleen al de komende vijf jaar is voor dit soort plannen 350 miljoen dollar (ruim 260 miljoen euro) nodig.

Maar ook als landen erin slagen om de druk op de leefgebieden, door de gestage groei van lucratieve palmolie- en rubberplantages, te verminderen, is de tijger nog lang niet gered. De grootste bedreiging blijft de illegale handel in tijgerorganen. Vooral in China worden aan klauwen, botten, penissen en andere delen van tijgers welhaast magische krachten toegedicht. Een dode tijger kan op de zwarte markt tot wel 50.000 dollar opleveren. De handel is weliswaar verboden, maar corruptie bemoeilijkt de bestrijding ervan. (AP, Reuters, AFP)