De risico's zijn weer terug op de markten

Het internationale nieuws is negatief voor de wereldmarkten. Na een opmerkelijk jaar, waarin zowel de obligatie- als de aandelenmarkten het goed hebben gedaan, zijn er nu genoeg redenen tot zorg. De Koreaanse vijandelijkheden zorgen voor onrust in Azië. Dichter bij huis lijkt het erop dat de Ierse begroting nog lang niet is goedgekeurd, wat grote onzekerheden met zich meebrengt voor de eurozone. China heeft intussen de eisen aan de bankreserves voor de tweede maal binnen twee weken aangescherpt. Veel beleggers kunnen daardoor in de verleiding komen voor het einde van het jaar hun winst binnen te halen. De toenemende zorgen kunnen vooral de aandelenmarkten kwetsbaar maken. Ook de euro kan makkelijk pijn lijden door de blootliggende Ierse zenuw.

Ierland en de periferie van de eurozone zorgen voor de grootste kopzorgen. De markten willen een reddingsoperatie, of die Ierland er nu weer bovenop gaat helpen of niet. Een reddingsoperatie zal Ierland voorlopig solvabel houden en de meeste crediteuren in veiligheid brengen. Maar de politieke zwakte van de Ierse regering, nadat eerder deze week belangrijke bondgenoten hun steun introkken, zorgt ervoor dat zo’n reddingsoperatie op de lange baan zal worden geschoven.

Beleggers kijken ook gespannen naar andere landen, zoals Portugal. Omdat Portugal geen zeepbel op de huizenmarkt heeft staan de banken er niet zo slecht voor als in Ierland. Maar het land heeft wel een begrotingstekort en een tekort op de handelsbalans. Portugal heeft voortdurend nieuw geld van beleggers nodig.

Ondanks dit alles staat de euro nog steeds op het hoge peil van 1,36 dollar. De komende weken kan de koers gaan zakken ten opzichte van de dollar, die kan worden gezien als een veilige haven.

Terwijl Europa in de lappenmand zit, bloeit China. De dynamiek van dat land is in het algemeen positief voor de wereldeconomie en de mondiale markten. Maar een verdere aanscherping van het monetaire beleid ligt in het verschiet vanwege de oplopende inflatie. De markten moeten twee effecten tegen elkaar afwegen: enerzijds de gevolgen van het strengere Chinese monetaire beleid voor de wereldeconomie en de vraag naar grondstoffen en, anderzijds, de mogelijke schade aan de financiële markten, die zijn opgeblazen door de grote liquiditeit.

In de Verenigde Staten kruipt de rente op obligaties omhoog, nu de economische cijfers veelbelovend verbeteren. Maar dat betekent ook dat de huidige kapitaalinjectie van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waarschijnlijk voorlopig de laatste zal zijn. Een combinatie van een Amerikaans economisch herstel en een stijgende inflatie in Azië zal het einde inluiden van het tijdperk van het ‘goedkope geld.’ Dat zal niet goed vallen op de obligatie- en de aandelenmarkten.

Ian Campbell

Vertaling: Menno Grootveld

    • Ian Campbell