Dagboek van een reis

Ik en de wereld, door Daniël Samkalden. Gezien: 23/11 in Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 20/12. Inl. danielsamkalden.nl ***

Daniël Samkalden debuteerde met liedjes, schreef stukken, maakte een soloprogramma, regisseerde theater en acteerde. Nu is hij weer terug als solistisch kleinkunstenaar – met een voorstelling die zich voordoet als de dagboeknotities van een wereldreis.

Hij beschrijft wat hij ziet in Afrika, China, Iran en Qatar, vertelt van zijn associaties, zingt liedjes als fragmenten uit een groter geheel, somt lange rijen historische feitjes op, fantaseert zich een vriendin om naar te kunnen verlangen en zegt te lopen denken aan het programma dat hij nu speelt.

Het is een ononderbroken weefwerk van tekst en muziek, waarbij ook pianist Thijs Cuppen en bassist Peter Sambros zelden een moment stil vallen. Onder alle gesproken woord leggen ze een ondertoon als een harteklop. En als Samkalden een van zijn zacht schurende sfeerliedjes zingt, swingen ze als een jazzcombo.

Zo is Ik en de wereld, op kousenvoeten geregisseerd door Ruut Weissman, een ongrijpbaar programma dat veel kanten uitwaaiert zonder echt ergens naar toe te gaan. Dat is de sterkte en tegelijk de zwakte: het biedt een paar verrassende ideeën, maar meandert soms ook nogal onbestemd voort.

Ergens lijkt in dit materiaal een mooi programma schuil te gaan, waar Samkalden nog niet de ideale vorm aan heeft gegeven.

    • Henk van Gelder