ChristenUnie wil ProRail opheffen

Controlekamer van ProRail in Utrecht ( Foto Rien Zilvold)

De ChristenUnie wil ProRail opheffen en de taken van de spoorwegbeheerder onderbrengen bij Rijkswaterstaat. Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob vanochtend in De Telegraaf. Het plan rekent op steun van meer partijen uit de Tweede Kamer, maar is allerminst realistisch.

Slob stelt voor om de railbouw en aansturing van de treinen en wissels, samen met Rijkswaterstaat, onder te brengen in een Rijksinfrabeheerder. Volgens Slob moet ,,zowel minister Schultz (Infrastructuur) als de Kamer een veel grotere vinger in de pap krijgen”. Daarnaast vindt hij het onduidelijk waar jaarlijks de miljarden van de overheid naar toe gaan. Het plan van de ChristenUnie vindt meer steun in de Tweede Kamer. VVD, PVV, SP, D66, GroenLinks, SGP en PvdD steunen het initiatief of hebben hier oor naar, meldt De Telegraaf.

Maar is opheffing van ProRail realistisch? NRC-redacteur Lolke van der Heide denkt van niet. ,,Je kunt ProRail, dat alle treinen en wissels aanstuurt, niet opheffen. Dan komt het hele raderwerk tot stilstand. Bovendien functioneert Rijkswaterstaat ook niet goed. ProRail zal hervormd moeten worden”. Van der Heide verwacht dat de politiek de ,,duimschroeven bij ProRail flink zal aandraaien”. NRC-redacteur Oscar Vermeer van de politieke redactie ziet de discussie over het functioneren van ProRail na ieder incident weer opkomen en wegzakken. ,,Dit scenario kwam vorig jaar ook al voorbij, maar haalde het toen ook niet.” Hij verwacht dat dit nu weer het geval zal zijn.

,,De tienduizenden gestrande reizigers dit weekeinde zijn voor mij de druppel”, aldus Slob. ,,Vijf jaar geleden hebben we al over een back-upsysteem gesproken. Er zijn zelfs miljoenen euro’s voor beschikbaar gesteld. Maar kennelijk is de spoorbeveiliging nog steeds te kwetsbaar.” Afgelopen vrijdag strandden opnieuw duizenden reizigers na een brand in de verkeersleidingpost van ProRail in Utrecht.

Reacties politiek

,,Er is sprake van een vertrouwenscrisis”, aldus VVD-Kamerlid Aptroot. ,,Ik neem die organisatie niet langer serieus”.

,,Afgelopen winter stonden reizigers in de kou en dit weekend was een brandje weer de reden tot dikke ellende”, reageert PVV-Kamerlid De Mos. Maar of ProRail terug moet naar de overheid? ,,Dat past niet in ons straatje van een kleinere overheid.”

    • Marije Willems