Chin. Ind. Rest.

SToms heb ik schoon genoeg van de makkelijke, gevaarloze gezinsmaaltijden die hier elke dag op tafel komen. Hoeveel spaghetti carbonara en vissticks kan een mens hebben, vraag ik mij weleens af. Helaas kan ik, als ik hier in de vinexwijk eens iets dols wil, geen kant op. Het meest exotische restaurant is een Chin. Ind. Rest. genaamd De Gouden Kom, en daar krijg je me met geen stok naartoe.

Ik heb in mijn leven namelijk al veel te veel Chinese restaurants van binnen gezien. Tien jaar lang reisde ik met een theatergezelschap door het land. Als we na een eeuwigheid in de file veel te laat in Oss, Kerkrade of Emmen uit de bus stapten, zat er maar één ding op. Want alleen bij de Chinees knikken ze vriendelijk als je binnenkomt met de tekst: „Ik wil graag wat eten, maar ik moet over 9 minuten in de schouwburg zijn.”

En laten we wel zijn, de vernederlandste Chinees is natuurlijk bepaald niet exotisch. En ik wil helemaal geen laffe deeggarnaal met rijst. Ik wil een opdonder. Ik wil dat mijn smaakpapillen weer even weten dat er meer onder de zon is dan gebakken aardappels.

Gelukkig heb ik sinds kort een niet-arbeidsintensieve Indiase korma onder de knie, waarmee ik mezelf af en toe wakker schud. Prima op een doordeweekse avond na gedane arbeid klaar te maken. Wie de kruiden op voorraad heeft en wat gember in de diepvries, draait ’m zo in elkaar.

4 uien

4 knoflooktenen

stukje gember (3 centimeter)

10 groene kardemon peultjes

1 ontpitte, fijngesneden rode peper

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gemalen kurkuma

snuf kaneel

2 of 3 kippendijen

citroen

kaneelstokje

3 laurierblaadjes

150 gram gekookte kikker-erwten

geroosterd amandelschaafsel

gele rozijnen

4 eetlepels yoghurt

3 eetlepels crème fraîche

Besprenkel de kippedijen met citroen en wrijf ze in met zout en peper. Bak de uien in een klont boter, doe de geschilde en geraspte gember erbij en de fijngesneden knoflook. Plet de kardemom peulen in een vijzel, gooi de schilletjes weg en en doe de pitjes bij de uien.

Voeg de overige kruiden en specerijen toe, roer goed door, hang met uw neus in de pan en adem diep in. Da’s weer eens wat anders dan vissticks. Laat alles even bakken, schuif daarna het ui-kruidenmengsel naar de randen, leg wat boter in het midden en bak daarin de kip aan beide zijden. Voeg dan wat water toe en de kikkererwten. Natuurlijk zijn er allerlei variaties mogelijk; de kip kan vervangen worden door champignons en ook de kikkererwten zijn facultatief.

Doe een deksel op de pan en laat de korma een kwartier zachtjes pruttelen. Meng yoghurt en crème fraîche en schep dit, met een handje amandelen en rozijnen, door de saus.

Laat alles nog even goed doorwarmen. Proef op zout. Lekker met spinazie en rijst.

Roos Ouwehand

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Roos Ouwehand