Chihuahua wordt politiehond in Japan

Een langharige chihuahua genaamd Momo wordt politiehond in het West-Japanse politiedistrict Nara. Het kleine hondje van ongeveer drie kilo wordt de eerste politiechihuahua in Japan en misschien wel ter wereld. „Elk honderas kan een politiehond worden in de afdeling opsporing en mensen redden”, zei een woordvoerder van de politie in Nara tegen persbureau Reuters.

Momo – perzik in het Japans –- was een van de 32 (van de in totaal 70) honden die eind vorige week met succes het speurhondenexamen aflegden. Een van de opgaven was: ruiken aan een pet en binnen vijf minuten de persoon vinden die die pet heeft gedragen. Momo is een bruin-witte, zeven jaar oude vrouwtjes chihuahua, een van de kleinste hondenrassen.

Momo zal vanaf januari worden ingezet voor reddingsoperaties bij rampen zoals aardbevingen, die in Japan regelmatig voorkomen. De verwachting is dat de kleine Momo kan doordringen tot meer ruimtes dan de meeste speurhonden: dat zijn meestal Duitse herders. Japanners hebben enthousiast gereageerd op de aanstelling van Momo als politiehond. Nadat het nieuws op de televisie was geweest, met beelden van Momo dartelend in het gras, ‘stond de telefoon niet stil’, aldus de politiewoordvoerder.