Burgerdoden bij conflict Noord- en Zuid-Korea

Bij de Noord-Koreaanse granaatbeschieting van een Zuid-Koreaans eiland van gisteren zijn twee burgerdoden gevallen. De vondst van de lichamen verhoogt de spanning tussen de twee landen. Honderden burgers worden geëvacueerd.

Gisteren werd al duidelijk dat bij de aanval twee Zuid-Koreaanse mariniers omkwamen en achttien gewonden vielen. Zuid-Korea beantwoordde het vuur en laat F16’s het gebied bewaken. Het conflict is volgens (de Zuid-Koreaanse) VN-chef Ban Ki-Moon het hevigste sinds de Koreaanse oorlog tussen de twee landen in de jaren vijftig. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak heeft het leger op scherp gezet voor het geval een nieuwe provocatie vanuit het noorden dreigt.

Verwoeste huizen op het eiland YeongpyeongVerwoeste huizen op het eiland Yeongpyeong

‘Superverhitte stemming’
Volgens Oscar Garschagen, NRC-correspondent in China, zorgen de burgerdoden voor het verergeren van de toch al superverhitte stemming. “Een escalatie is verre van theoretisch. De dood van twee burgers is niet per se de reden voor zo’n escalatie, maar het verhoogt de druk vanuit de Zuid-Koreaanse publieke opinie om iets te doen. Het is niet ondenkbaar dat een eventueel incident nu wordt uitgelegd als een oorlogsverklaring. Als een Zuid-Koreaan een geweer pakt en op Noord-Koreanen gaat schieten, of een kapitein van een schip besluit een torpedo af te vuren, dan is een open oorlog dichtbij.”

Scherp veroordeeld
De aanval van Noord-Korea is van verschillende kanten scherp veroordeeld. De Verenigde Staten, al aanwezig in Zuid-Korea met een grote troepenmacht, hebben een vliegdekschip met 75 gevechtsvliegtuigen naar Koreaanse wateren gestuurd.

Een Zuid-Koreaan bekijkt de schade op het eiland YeonpyeongEen Zuid-Koreaan bekijkt de schade op het eiland Yeonpyeong

Samen met Japan hebben de VS China opgeroepen meer te doen om Noord-Korea in toom te houden. China verklaarde gisteren ‘bezorgd’ te zijn over de aanval van Noord-Korea. Tegelijkertijd is China niet blij met de komst van het schip van de Amerikanen. “De komst van het Amerikaanse vliegdekschip kan de spanningen laten escaleren, in plaats van de druk wegnemen,” zei een woordvoerder van de Chinese wapenbeheersingsorganistie, dat onder de Chinese regering opereert. Opvallend is dat China gisteren een akkoord met Noord-Korea sloot om de ‘economische relaties en handelsrelaties te versterken’.


Grotere kaart weergeven

‘Genadeloze militaire vergeldingsacties’
Noord-Korea houdt vol dat Zuid-Korea het conflict heeft veroorzaakt, door tijdens een oefening de zeegrens te overschrijden. Volgens de Noord-Koreanen drijft hun zuiderbuur ‘de situatie in de richting van oorlog door de humanitaire hulp aan Noord-Korea op te schorten en de inter-Koreaanse dialoog te af te kappen’. Ze beschuldigen Zuid-Korea van ‘roekeloze militaire provocatie’.

De Noord-Koreanen hebben gedreigd met ‘genadeloze militaire vergeldingsacties’ te reageren als de zeegrens nogmaals wordt overschreden. De Zuid-Koreaanse president Lee liet weten dat ‘escalatie van gevechtshandelingen moet worden voorkomen’.

    • Peter van der Ploeg