België: houdt 9 man vast

A suspect is led away during an anti-terror sweep in this image taken from TV in Antwerp, Belgium on Tuesday, Nov. 23, 2010. Police in three countries have arrested 10 radical Islamists over a terrorist plot to attack Belgium, Belgian federal prosecutors say. They were detained in police swoops in Belgium, the Netherlands and Germany after a year-long investigation by police in the Belgian city of Antwerp. (AP Photo/VTM via APTN) BELGIUM OUT TV OUT AP

De zeven mannen die gisteren in Antwerpen zijn gearresteerd in verband met een terreuronderzoek, blijven in voorlopige hechtenis.

Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie vandaag bevestigd. Zij worden verdacht van het ronselen van strijders voor een Tsjetsjeense rebellenbeweging en het inzamelen van geld voor de groep. Een van hen zou een aanslag beramen in België.

In het kader van het onderzoek werd gisteren ook in de buurt van Aken, in Duitsland een man gearresteerd. Op verzoek van België hield de Nederlandse politie drie mannen aan. Later op de dag bleek dat in Brussel vijftien mensen waren gearresteerd op verdenking van terrorisme. Twee verdachten zijn vastgezet. Deze zaak staat volgens de Belgische autoriteiten los van de operatie in Antwerpen. Het tweetal wordt ervan verdacht jonge moslims te hebben geronseld om te vechten in Irak en Afghanistan. Er zouden geen plannen voor een aanslag zijn geweest.

Van de zeven mannen die in Antwerpen werden opgepakt zijn er zes van Belgisch-Marokkaanse komaf. Drie zouden lid zijn van Sharia 4 Belgium, een kleine organisatie van moslimextremisten. De zevende arrestant, een Tsjetsjeen, heeft de Russische nationaliteit. Dit terreuronderzoek leidde eerder tot arrestaties in Spanje, Marokko en Saoedi-Arabië.

De drie twintigers die in Amsterdam werden aangehouden, zijn volgens het Belgische OM van Marokkaans-Nederlandse komaf. België heeft om hun uitlevering verzocht. Dat zal „binnen enkele dagen gebeuren”, meldt het OM.

Eén van de mannen die gisteren is gearresteerd, woonde op de derde verdieping in een flat in Amsterdam-Osdorp. Volgens onderbuurman Arthur (41) viel om kwart over negen ’s ochtends een arrestatieteam binnen. Hij vertelde dat daar sinds een jaar of twee een Marokkaanse man „van ongeveer mijn leeftijd” woonde, met zijn jongere broer. Wie van de twee vanmorgen geboeid werd afgevoerd, kon hij niet zien. Buurtbewoners vertellen dat er vijf maanden geleden ook al een inval was gedaan in de woning.

De Duitse autoriteiten kondigden vorige week een verhoogd terreuralarm af, op grond van informatie dat islamitische extremisten eind november aanslagen willen plegen. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat er geen verband is met de arrestaties in België.