Bedreigde bliktonijn in Nederlandse winkels

De in Nederland verkochte tonijn-in-blikproducten bevatten te vaak tonijn van bedreigde of overbeviste soorten. Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace dat vandaag wordt gepresenteerd. Greenpeace liet in twaalf Europese landen met een steekproef DNA-onderzoek doen naar de herkomst van tonijn uit blik van diverse merken. In Nederland waren dat John West, Rio Mare, Statesman, Nixe en Grand Gérard.

Bij de merken Statesman (verkocht in supermarkten van Vomar) en Nixe (Lidl) werden delen van de overbeviste grootoog- en geelvintonijn gevonden, hoewel Nixe op de de verpakking aangeeft dat alleen skipjacktonijn is gebruikt, een soort die ondanks de commerciële visserij niet wordt bedreigd. Dit is in strijd met Europese regelgeving. In producten van Rio Mare (verkocht door Albert Heijn) werd ook ander DNA-materiaal dan die van skipjacktonijn gevonden, alleen was niet meer te achterhalen van welke soort. „Wij roepen supermarkten op zo snel mogelijk te stoppen met het verkopen van deze onverantwoorde producten”, zegt Onno Beukenhorst van Greenpeace.

Albert Heijn en Rio Mare-producent Bolton zeggen het onderzoek niet te kennen en komen met een reactie zodra het rapport is bestudeerd. Vomar wil niet reageren.

Greenpeace wijt het probleem aan de manier waarop er op tonijn wordt gevist, met zogenaamde lokvlotten. Lokvlotten worden ingezet om skipjack te vangen maar trekken ook jonge exemplaren van geelvin- en grootoogtonijn aan.

In andere Europese landen werden volgens het onderzoek vergelijkbare misstanden aangetroffen.