7 redenen om uit te gaan

1 muziekfestival

Le Guess Who?

Utrecht: div. locaties. Van 24 t/m 28 nov. www.leguesswho.com

Le Guess Who? biedt avontuurlijke popmuziek in intieme settings. Het festival zal geopend worden door Swans, de band van Michael Gira. Verder met o.a. The Tallest Man On Earth, Beach House, Caribou, Giant Sand, Broken Social Scene en Junip, het zijproject van José González.

2 theater

De ins en outs van het gat in je hoofd

Maastricht: Het Huis van Bourgondië. T/m 27 nov. Tijd: 20.30u. www.huisvanbourgondie.nl

Theatermaakster Emke Idema vindt eten raar. Dat we iedere dag dingen in een gat in ons hoofd stoppen en dat die dan verdwijnen. En dat we ook nog bij elkaar gaan zitten terwijl we het doen en dat we dat gezellig noemen. Dit en nog veel meer onderzoekt Idema samen met het publiek in De ins en outs van het gat in je hoofd, een voorstelling van Generale Oost en Het Huis van Bourgondië.

3 filmavond

Whatfilm #2

Tilburg: Filmfoyer Schouwburgring. Tijd: 20.00u. www.theaterstilburg.nl

Bij deze tweede editie van ‘Whatfilm’ laat Wendelien van Oldenborgh o.a. de film Z32 van Avi Mograbi zien, waarin een gemaskerde jonge soldaat voor de camera vertelt dat hij spijt heeft van de oorlogsmisdaden die hij pleegde, maar hoopt dat die zullen worden vergeven. De film werd gestructureerd als een Brechtiaans drama met liederen en muziek.

4 expositie

Steekspel

Den Bosch: Kruithuis. T/m 23 december, geopend wo-zo 12.00-17.00u. www.stokpunt.nl

Het Samenspel is een groep ontwerpers uit Den Bosch die eigenzinnige projecten bedenken en uitvoeren. Ditmaal is dat Steekspel, een expositie waarbij uiteenlopende textiele werkvormen worden gepresenteerd, van weerspannig tot draagbaar.

5 lezing met muziek

Mozarts Menu

Eersel: De Muzeval. Tijd: 20.00u. Prijs: 8 euro. www.kw-cafe.nl

Wetenschapsjournalist en programmamaker Lizet Kruyff schetst een beeld van de eetgewoonten van de familie Mozart en van de eetcultuur in de tweede helft van de achttiende eeuw. De lezing wordt afgewisseld met muziek van Mozart. Tijdens de pauze zijn er ook ‘Mozart-hapjes’.

6 literair festival

Wintertuinfestival

Nijmegen: div. locaties. Van 24 t/m 28 nov. www.wintertuin.nl

Het Wintertuinfestival begint traditiegetrouw met ‘Wintertuin op de Campus’: een dag vol colleges, masterclasses, kunst en muziek op de Radboud Universiteit. Met o.a. Kader Abdolah, Eric Corton, Bertolf, Ivo Victoria, Janneke Vreugdenhil, Awee Prins en Daily Bread.

7 jeugd

Sinterklaas op het dak bij Nemo

Amsterdam: Nemo. Tijd: v.a. 14.30u. www.e-NEMO.nl

Sinterklaas en Amerigo beklimmen de 120 treden van het dak van Nemo. Wanneer de Sint op het dak is aangekomen, mogen kinderen vragen aan hem stellen. Na afloop gaan Sinterklaas en Amerigo met de lift naar beneden. Als de Sint is uitgezwaaid, mag iedereen gratis Nemo in.