4 redenen om tv te kijken

Nederland, Utrecht, 15-01-2003 UMC Utrecht Medisch Centrum. Afdeling long hart chirurgie. Hart operatie. Gezondheidzorg, chirurgie. Foto: Evelyne Jacq
Nederland, Utrecht, 15-01-2003 UMC Utrecht Medisch Centrum. Afdeling long hart chirurgie. Hart operatie. Gezondheidzorg, chirurgie. Foto: Evelyne Jacq Evelyne Jacq

1Live

Openhartoperatie

Ned.1, 21.25-23.00u.

Voor het eerst live een openhartoperatie op televisie. In het Sint Antonius ziekenhuis in Nieuwegein gaat een 70-jarige man onder het mes. Tijdens de spannendste 1,5 uur – van het stilzetten van het hart tot het opnieuw op gang brengen – zendt omroep Max de operatie uit. Presentator Charles Groenhuijsen en het medisch team leggen uit hoe de operatie (bypasses en een nieuwe hartklep) precies in zijn werk gaat. In het Sint Antonius worden jaarlijks 2.000 openhartoperaties uitgevoerd. De uitzending moet wijzen op de gevaren van hart- en vaatziekten en de operatieangst van veel hartpatiënten wegnemen. Meerdere patiënten hadden zich kandidaat gesteld voor de live-uitzending. De operatie wordt gefilmd door een camera in de operatielamp.

3 Champions League

Inter Milan - FC Twente

Ned.3, 20.15-23.40u.

Rechtstreeks verslag (vanaf 20.40u.) van de voetbalwedstrijd FC Twente - Inter Milan, Champions League-winnaar van vorig seizoen . Met voorbeschouwing, analyse tijdens de rust en nabeschouwing. FC Twente speelt nog twee duels in poule A, dus alles is mogelijk.

3 Portret

Puur persoonlijk

Canvas, 22.55 - 23.50u.

Portret van de 83-jarige illustrator en animator Jean Coignon. Hij was samen met Raoul Servais pionier van de Belgische animatiefilm. Zijn aparte techniek was verrassend, maar omdat het grote succes uitbleef, ging hij aan de slag als illustrator van wetenschappelijke films. Documentairemaakster Ingrid Schildermans, die al twintig jaar met hem bevriend is, typeert hem als „een jongen van 20 in een ouder wordend lijf”.

4 IDFA

3 ways of reality

Ned.2, 23.45-00.30u.

Tweede deel in drieluik van drie regisseurs op zoek naar hun werkelijkheid. Daphne Bunskoek praat in deze aflevering met documentaire- en filmmaker Rene Daalder. Zijn The Terrestrials is een sci-fi documentary, een nieuw voorbeeld van documentaire waarin feit en fictie door elkaar heenlopen. Volgens Daalder de methode om de werkelijkheid waarachtiger te maken.