Wetenschap kort

In groep chimpansees sussen vrienden van agressors de ruzie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ruziemakers binnen een chimpanseekolonie hoeven hun conflict niet zelf bij te leggen om de normale verhoudingen te herstellen. Omstanders kunnen dat karweitje opknappen door de banden te verstevigen met zowel de agressor als de slachtoffers. Dat blijkt uit gedragsonderzoek in een groep wilde chimpansees in het Taï Nationaal Park in Ivoorkust. Primatologen van de Schotse University of St. Andrews publiceerden daarover vorige week in PLoS One. Omstanders in de apenkolonie blijken de smeerolie van de sociale verhoudingen nadat er zich conflicten hebben voorgedaan. Op basis van oude vriendschapsverbanden in de groep komen de vechtenden weer tot elkaar. Vrouwelijke omstanders zoeken daarbij vooral contact met de agressors waarmee zij bevriend waren en ook met de slachtoffers van hun vrienden. Mannelijke omstanders richten zich juist op bevriende slachtoffers en zochten daarnaast contact met hun belagers. Een sterke sociale cohesie binnen een groep in het wild levende chimpansees is in ieders belang. Binnen zo’n groep is de kans kleiner dat apen ten prooi vallen aan roofdieren. Ook kan een hechte groep zich beter weren tegen (vaak dodelijke) aanvallen van naburige groepen chimpansees.

Haaien per abuis in Middellandse zee

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Witte haaien in de Middellandse Zee zijn heel nauw verwant met de Australische witte haaien en veel minder met witte haaien in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Dat hebben Schotse onderzoekers met genetisch onderzoek vastgesteld, schreven zij in Proceedings of the Royal society B. De wetenschappers vermoeden dat de dieren zijn meegevoerd naar ‘de verkeerde’ oceaan tijdens de extreme klimaatomstandigheden tussen de ijstijden, vanaf 700.000 jaar geleden. Toen kon een beperkt aantal zwangere vrouwtjes vanuit de Indische Oceaan rond de punt van Zuid-Afrika zijn meegevoerd de Atlantische Oceaan op. De grote draaikolken die met regelmaat bij Zuid-Afrika optreden, zouden toen veel sterker zijn geweest.