Verscheurd Chinees gezin

dvd

Last Train Home

Regie: Lixin Fan*****

Documentairefestival IDFA kan niet elk jaar een winnaar hebben die de hoofdprijs dubbel en dwars verdient. Maar vorig jaar was het raak met Last Train Home van de Chinese debutant Lixin Fan, een film die na IDFA een zegetocht maakte langs andere filmfestivals. Volkomen terecht: het is een wonderbaarlijk mooie, aangrijpende, onvergetelijke film. De regisseur volgt een gezin dat uiteengescheurd leeft. Vader en moeder maken spijkerbroeken in de nieuwe industriegebieden van China, de kinderen blijven achter bij de grootouders op het platteland. Eén keer per jaar komt het gezin bij elkaar voor het Chinees nieuwjaar, als de ouders met 130 miljoen andere arbeidsmigranten naar huis gaan. Documentaires in de bioscoop hebben het moeilijk. Gelukkig brengt IDFA de mooiste films van het festival uit op dvd.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn