Tweede Zuid-Koreaanse soldaat dood na aanval Noord-Korea, krachtige veroordeling VS

Als gevolg van de Noord-Koreaanse aanval op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong zijn twee Zuid-Koreaanse militairen om het leven gekomen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Vijftien andere soldaten en drie burgers zouden gewond zijn geraakt. Van de gewonde soldaten is een onduidelijk aantal zwaargewond. De VS heeft de aanval veroordeeld, China zegt bezorgd te zijn over de ontwikkelingen.

Huge plumes of smoke rise from Yeonpyeong island in the disputed waters of the Yellow Sea on November 23, 2010. North Korea fired artillery shells onto a South Korean border island on November 23, 2010 causing casualties and prompting an exchange of fire with southern troops, officials and reports said. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET AFP PHOTO/YONHAP

Als gevolg van de Noord-Koreaanse aanval op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong zijn twee Zuid-Koreaanse militairen om het leven gekomen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Zestien andere soldaten en drie burgers zouden gewond zijn geraakt. Van de gewonde soldaten is een onduidelijk aantal zwaargewond.

De VS hebben de aanval veroordeeld, China zegt bezorgd te zijn over de ontwikkelingen. Ook de VN-Veiligheidsraad komt vandaag of morgen samen om te overleggen over het conflict.


Grotere kaart weergeven

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie noemt de aanval ,,een vooropgezet plan”. President Lee Myung-bak zegt dat een nieuwe aanval van Noord-Korea tot ,,enorme vergelding” van Zuid-Koreaanse kant leidt.

Noord-Korea beweert op zijn beurt dat Zuid-Korea als eerste met granaten heeft gevuurd. Het regime uit Pyongyang beweert dat Zuid-Korea maandagnacht tijdens een militaire oefening de zeegrens tussen beide landen heeft geschonden. Als dit nog een keer gebeurt, zal Noord-Korea volgens een woordvoerder reageren met ,,genadeloze militaire vergeldingsacties”.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak liet eerder vanochtend via een woordvoerder weten dat ,,escalatie van gevechtshandelingen moet worden voorkomen.” Zijn kabinet is nog altijd in spoedzitting bijeen. Het leger heeft eerder vanochtend vergeldingsacties in Noord-Korea uitgevoerd en patrouilleert met F-16’s boven het getroffen eiland.

Aanval ,,ernstig incident”
De ,,openlijke aanval” van Noord-Korea is een ,,vrij ernstig” incident, zegt Harry Meijer, buitenlandredacteur van NRC en gespecialiseerd in de relatie tussen de Korea’s. Hij verwacht geen oorlog tussen beide landen, omdat ,,niemand dat aandurft”. Meijer legt uit dat het militair sterke Noord-Korea enorme schade kan aanrichten en dat Zuid-Korea daarom terughoudend reageert.

De incidenten tussen de beide Korea’s nemen volgens Meijer in ,,intensiteit en hevigheid” toe. Hij ziet de nieuwe ,,provocatie” van de Noord-Koreanen als een poging om aandacht te krijgen van de internationale gemeenschap. ,,De Noord-Koreaanse economie staat aan de rand van de afgrond.”

VS veroordeelt aanval krachtig
Het Witte Huis liet weten dat Amerika de Noord-Koreaanse aanval ,,krachtig” veroordeelt en roept Noord-Korea op zijn ,,agressieve acties” te stoppen. In een verklaring staat dat de VS ,,sterk gecommitteerd is aan de veiligheid van onze bondgenoot Zuid-Korea en de stabiliteit en vrede in de regio”. Het Witte Huis zegt in ,,nauw en voortdurend” contact te staan met Zuid-Korea.

China roept Noord- en Zuid-Korea op om de ,,vrede en stabiliteit” op het Koreaanse schiereiland te bevorderen. De grootmacht is ,,bezorgd” over de gevolgen van Noord-Koreaanse aanval. Rusland noemde de aanval ,,onacceptabel” en een ,,kolossaal gevaar”. Een woordvoerder van de Japanse regering sprak van een ,,onvergeeflijke” daad.

Update 14.45u: Frappant nieuwtje komt net binnen. China heeft volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdagmiddag een akkoord met Noord-Korea gesloten om de ,,economische relaties en handelsrelaties te versterken”.

    • Pim van den Dool