Uitspraak paus over condooms valt goed

Internationale hulporganisaties en rooms-katholieken in het buitenland hebben veelal positief gereageerd op de uitlatingen van Paus Benedictus XVI over geoorloofd condoomgebruik om hiv en aids tegen te gaan. Al heeft het Vaticaan later de berichten tegengesproken dat er sprake zou zijn van een inhoudelijke koerswijziging op het vlak van anticonceptie.

In het boek Light of the World, dat vandaag verschijnt, zegt paus Benedictus dat condoomgebruik in sommige gevallen acceptabel is om de verspreiding van aids tegen te gaan. „Er kunnen individuele gerechtvaardigde gevallen zijn – bijvoorbeeld als een mannelijke prostitué een condoom gebruikt.”

Michel Sidibé, directeur van UNAids, het aidsprogramma van de Verenigde Naties noemt het een opmerkelijke en positieve stap van het Vaticaan. „Deze stap erkent dat verantwoord seksueel gedrag en condoomgebruik belangrijk zijn bij het voorkomen van hiv.”

Sidibé zegt dat de opmerkingen van de paus de „revolutie in hiv-preventie” zullen versnellen. „Samen kunnen we een wereld creëren zonder hiv-infecties, discriminatie (van patiënten, red) en aidsdoden.”

Een woordvoerder van UNAids in Genève, Mahesh Mahalingam, refereerde aan wat de paus zei over geoorloofd condoomgebruik in individuele gevallen, zoals „mannelijke prostitués”. De woordvoerder benadrukt dat 80 procent van de hiv-infecties plaatsvindt door geslachtsverkeer, waarbij „slechts” 40 procent is terug te voeren op seks tussen mannen. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het effect van condoomgebruik door mannelijke prostitués op het totaal aantal besmettingen, zegt Mahalingam.

In het zeer katholieke Polen, waar condooms overigens overal verkrijgbaar zijn, worden de woorden van de paus over het algemeen als een keerpunt gezien. „Ook na weglating van de nadruk die er door wereldmedia op wordt gelegd, is er sprake van een zekere revolutie”, zei Jacek Palasinski, commentator van nieuwszender TVN24. „Het zal priesters in Amerika en Azië die stilletjes aanmoedigen tot het gebruik van condooms moed geven. Zij weten al langer dat de wereld niet perfect is”, aldus Palasinski.

In Spanje wijdde het ultrakatholieke-rechtse dagblad ABC gisteren een kort hoofdredactioneel commentaar aan de condoomkwestie. De krant noemt „de verrassing [over de condoomuitlatingen] gerechtvaardigd, omdat ze van de paus komen en niet van een andere kerkelijke autoriteit”.

In La Razón, een eveneens zeer conservatief dagblad, mag de Spaanse arts en geestelijke Carlos Simón uitleggen dat de opvatting van de paus geen beleidswijziging betekent, zoals ook het Vaticaan stelt. Na hierover kritisch te zijn ondervraagd zegt Simón, die in Rome ondersecretaris is van de Pauselijke raad voor de Familie: „Ik zie een noviteit in terminologisch opzicht, maar niet in de gedachte, noch in de context.”