Uitgelicht

Veteranen praten over de Eerste Wereldoorlog. Eèn, 22.05u. Archie Richards D Coy, Heavy Section, MGC The Last Voices of the Great War is een zesdelige reeks van Testimony Films met getuigenissen van de ‘laatste veteranen’ uit de Eerste Wereldoorlog. Canvas zendt op 16 en 23 november twee van de documentaires uit: over de slag aan de Somme en die van Passendale. De interviews werden afgenomen in het begin van de jaren ’90. Ondanks hun gevorderde leeftijd - ze zijn ondertussen allemaal overleden - vertellen de veteranen honderduit over de tragiek en de heroïek van ‘the war to end all wars’. Elke aflevering begint met een foto van de betrokken getuige, zodat het meteen ook een verhaal van jonge mannen wordt. De getuigenissen worden geïllustreerd met archiefbeelden en dramatische reconstructies. Het commentaar is perfect gedoseerd, de productie van de beste Britse kwaliteit en de muziek van Terry Devine-King bijzonder passend en geslaagd. Aflevering 2: In deze aflevering praten de veteranen over de veldslagen bij Arras en Passendale in 1917. In Passendale wilden de Britten een doorbraak forceren om via het noorden naar de Belgische kusthavens Oostende en Zeebrugge op te rukken. Maar het offensief werd bemoeilijkt door zware regen en hevige Duitse tegenstand. De aanval stokte in de modder en op een half jaar tijd viel er een half miljoen slachtoffers. Het front schoof slechts acht kilometer op. Meer nog dan de slag van de Somme wordt Passchendaele – zoals de Britten het noemen – synoniem van zinloze strijd en van de verschrikking van de moderne gemechaniseerde oorlog. Testimony Films

Actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de nieuwe Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken die aan alle kanten lijkt te haperen. Mensen krijgen tot hun eigen verrassing honderden euro’s voor medicatie terwijl ze nauwelijks kosten hebben gemaakt, terwijl sommige chronisch zieken buiten de boot vallen en niets krijgen. Gesprekken met betrokkenen. Ned.1, 18.15-18.40u.

De wereld draait door. PVV-politicus Hero Brinkman praat over de democratisering van zijn partij, Claudia de Breij is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.15u.

Uitgesproken EO. Interview met de 23-jarige Fatma, wier twee kinderen vorige maand naar Irak werden ontvoerd door haar ex-man. Moeder Fatma, die de volledige voogdij heeft over de kinderen, is ten einde raad. Ze ontmoet Loudy Nijhof, wier kind ook ontvoerd werd naar een niet-verdragsland. Nijhof wist met veel doorzettingsvermogen en na lange tijd haar kind legaal terug naar Nederland te krijgen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Koppen XL: Stop het partnergeweld! Reportage ter gelegenheid van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen waarin een dag wordt doorgebracht bij de afdeling voor huiselijk geweld van de politie in de Franse stad Rouen. Het ene na het andere slachtoffer komt haar verhaal doen. Geslagen, geschopt, verbrand met sigaretten, sommigen verkracht, allemaal door hun partner. Ze willen een klacht indienen, maar vaak komt het zover niet. Eén op de twee krabbelt uiteindelijk terug. De daders blijven ook in de cel bijzonder agressief, ontkennen wat ze hebben gedaan of nog erger, ze tonen geen enkel berouw en geven hun partner de schuld. Eén, 21.30-22.05u.

Nieuwsuur. Interview met de paralympisch kampioen handfietsen Monique van der Vorst, die na een verkeersongeluk weer tintelingen in haar benen voelde en inmiddels weer kan lopen. Reportage over het slachthuis, de gevaarlijkste werkvloer in Nederland. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. De Tjechisch-Nederlandse presentator, cartoonist en columnist Martin Šimek praat over het boek dat hij schreef samen met Anne Branbergen: Silvio, over het leiderschap van Italiaanse premier Berlusconi en hoe hij alle schandalen overleeft. Ned.1, 23.05-0.00u.

Informatief

Opgelicht?! Een internetcrimineel vertelt hoe hij te werk gaat. Over de gevaren bij het surfen op het web en bij het regelen van bankzaken. Ned.1, 20.30-21.15u.

Opium. Presentator Cornald Maas blikt terug met dramaschrijver Maria Goos, acteur Huub Stapel en cabaretier en actievoerder Freek de Jonge op de acties tegen de dreigende bezuinigingen op kunst. Actrice Anna Drijver en theatermaker John Buijsman vertellen over een kunstervaring die hun leven veranderde. Ook aandacht voor de komende opening van het DeLaMar theater in Amsterdam. Ned.2, 20.50-21.20u.

Labyrint. Duiding van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Afl.: Zoeken naar leven. In de jaren 50 ontdekte de student Stanley Miller een manier om de bouwstenen van het leven te vormen. Hij concretiseerde de toenmalige theorieën over hoe de vroege aarde bijdroeg aan het ontstaan van het allereerste leven. Na Millers dood ontdekte zijn laatste student een doos met de extracten uit het originele experiment. Nu blijkt het experiment meer op te leveren dan Miller ooit had kunnen denken. Ned.2, 21.20-22.00u.

Last voices of World War One. Eerste deel, The Battle of the Somme, van een tweeluik met getuigenissen van veteranen uit de Eerste Wereldoorlog. De interviews stammen uit de jaren 90, de inmiddels overleden veteranen vertellen over de tragiek en de heroïek van ‘the war to end all wars’. Elke aflevering begint met een foto van de betrokken getuige en wordt geïllustreerd met archiefbeelden en reconstructies. Eén, 22.05-22.55u.

Joris’ Showroom. Portretten van bijzondere Nederlanders. De Stellingwerver Gerrie Halman, alias Gregorius van Stoutenburgh, bouwt in de tuin naast zijn woning al meer dan twintig jaar aan zijn eigen droom: een middeleeuws kasteel. William B. Cody en zijn vrouw Nel rijden wanneer het maar kan in hun scootmobielen al zingend en spelend door de Twentse natuur. Dirk, de ziener uit het Spanderswoud, wordt op wonderbaarlijke wijze geleid door de engel Gabriël.Ned.1, 22.30-23.05u.

Sport

UEFA Champions League: Ajax-Real Madrid. Rechtstreeks verslag (vanaf 20.40u.) van de voetbalwedstrijd Ajax-Real Madrid in de Amsterdam Arena. Met voorbeschouwing, analyse tijdens de rust en nabeschouwing . Gevolgd door een samenvatting van de wedstrijd Auxerre-AC Milan en van de overige wedstrijden van vandaag.Ned.3, 20.15-23.40u.