Trainer Jol veroordeelt Suarez niet

Suarez beet PSV’er Bakkal en wordt door Ajax voor twee competitieduels geschorst.

Vanavond tegen Real Madrid „zal Suarez gewoon spelen en aanvoerder zijn”.

In de aanloop naar de Champions-Leaguewedstrijd van vanavond tegen Real Madrid heeft Ajax na een indringend gesprek zijn aanvoerder en sterspeler Luis Suarez twee competitieduels schorsing en een hoge geldboete ten bate van een goed doel opgelegd. De grillige voetballer uit Uruguay krijgt de interne straf naar aanleiding van de beet op de schouder van PSV’er Otman Bakkal.

Het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB kan zeker zo hard aankomen als deze zijn strafmaat baseert op de tv-beelden die onder meer via CNN de hele wereld zijn overgegaan. Suarez heeft nog een wedstrijd voorwaardelijk uitstaan als gevolg van de rode kaart die hij in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente kreeg toen hij Cheick Tioté had geschopt.

Ajax-trainer Martin Jol hield zich gisteren van de domme. Hij zei de beelden van het duel met PSV niet gezien te hebben, sprak opnieuw over een lovebite en weigerde Suarez te veroordelen om zijn daad. „Ik weet nog steeds niet of het echt is gebeurd.”

Jol ging voorbij aan de voorbeeldfunctie voor de jeugd, maar ook aan het feit dat Suarez met een schorsing zijn ploeg ernstig benadeelt in deze fase van de competitie, waarin Ajax zich geen misstappen meer kan permitteren. „Ik wil me nu richten op de wedstrijd tegen Real Madrid. Daarin zal Suarez gewoon spelen en aanvoerder zijn.”

De vampierachtige actie van de aanvoerder van Ajax is waarschijnlijk een vorm van wanhoop en frustratie. Tegen PSV scoorden hij en zijn team voor de derde achtereenvolgende keer niet. Het laatste doelpunt van Suarez in de eredivisie dateert van 16 oktober tegen NAC Breda, toen hij een vrije trap verzilverde. Daarna scoorde hij alleen nog in de bekerwedstrijd tegen BV Veendam. Dat moet knagen aan de speler die vorig seizoen in 33 duels 35 keer het net trof.

Dertien keer raakte hij de afgelopen maanden paal of lat. Suarez lijkt tegen een burn-out aan te zitten. Na het wereldkampioenschap had hij slechts een week vrij doordat Ajax zich moest plaatsen voor de Champions League en ondertussen lag zijn vrouw met zwangerschapscomplicaties in een ziekenhuis van Barcelona. „Luis zit niet goed in zijn vel”, verklaarde Demy de Zeeuw zaterdag het optreden van de Zuid-Amerikaan. „We zijn gewend druk te zetten op de tegenstander en dan met het middenveld bij te sluiten. Dat lukt momenteel niet en daardoor krijgen de aanvallers onvoldoende ondersteuning. Zij zouden wat vaker de bal breed moeten leggen en wat minder voor hun eigen actie gaan.”

Niet alleen Suarez, heel Ajax, dat in 2009-2010 de teller liet stoppen op 106 treffers, maakt een improductieve periode door. Mounir El Hamdaoui is weliswaar clubtopscorer met elf treffers, maar speelt ook al enkele weken een anonieme rol. Hij lijkt eveneens het slachtoffer van het onverzorgde spel van Ajax. In de skybox van Sjaak Swart waren Johan Cruijff en Frank de Boer het er zaterdagavond over eens dat het positiespel van de Amsterdamse ploeg onvoldoende is. „Ik krijg nauwelijks voorzetten van de flanken”, zegt El Hamdaoui bovendien. „En ook weinig passes over de as van het veld.”

Het feit dat hij en Suarez min of meer dezelfde type spelers zijn, die liever een individuele actie uitvoeren dan voor combinatievoetbal kiezen, zit ook El Hamdaoui zichtbaar in de weg. De mogelijke schorsing van Suarez kan in het voordeel werken van de speler die als bijnaam de ‘Tovenaar van Kralingen heeft. „Toch zijn we niet helemaal hetzelfde”, nuanceert El Hamdaoui. „Ik probeer nog een medespeler te zoeken, Luis gaat meer voor zijn eigen actie. Bij vlagen is de samenwerking tussen ons er wel. Het kan echter beter. We werken eraan op de trainingen, maar het loopt elke wedstrijd weer anders. Of Luis en ik een hekel aan elkaar hebben? Als het wat minder gaat, krijg je dit soort speculaties.”

Vanavond staat Ajax gezien de matige vorm van onder anderen de aanvallers voor een grote krachttoer. Jol verwacht niet dat het vrijwel geplaatste Real Madrid met reservespelers aantreedt. Toch zullen Gonzalo Higuain, Sami Khedira en Ricardo Carvalho vanwege fysieke ongemakken ontbreken. „We moeten vrijuit spelen en hebben niets te verliezen”, meent El Hamdaoui. „De Arena is uitverkocht, dat kan ons helpen.”

    • Erik Oudshoorn