STRP-festival geeft inspiratie aan mode

Het Eindhovense STRP Festival staat vol raadselachtige installaties van Lawrence Malstaf. Shrink heet een muur van twee lagen plastic waartussen mensen zich in enkele seconden vacuüm kunnen laten zuigen. Rijen mensen wilden dat.

Recent imponeerde Iris van Herpen met een 3D-topje, een sculpturaal ontwerp uit een printmachine.

Technische innovatie blijft vaak steken in gadget-gein als led-verlichte kleding. Mooi, en betaalbaar technologisch design is in geen winkel te vinden. „Ingenieurs komen van Mars, ontwerpers van Venus, concludeerde Ger Brinks, lector Smart Functional Textiles van Hogeschool Saxion in Enschede dit weekeind.

Brinks vertelde op STRP over driedimensionaal breien en weven (resultaat: kleding uit één stuk zonder naden), digitale printmachines en intelligent textiel zoals het haaienvinnenzwempak. De toekomst is volgens hem aan nano-technologie en nano-energie, zoals een een jas met ingebouwde computer die ‘werkt’ op zonlicht en die mobieltjes kan opladen. Die jas is er maar is onbetaalbaar en niet bepaald modieus.

Een inspirerende les kwam van de Australische kunstenares Lucy McRae. Ze hulde popzangeres Robyn voor een video in live living textile, een dynamische ‘weefsel’ van meters dunne transparante buisjes waardoor ze gekleurde vloeistof liet stromen. Het effect is betoverend, maar nog niet rijp voor de catwalk. Het wachten is op modevormgevers die deze technologieën durven omarmen.

Georgette Koning

    • Georgette Koning