Steeds kouder

De winter is dichtbij. In het zuiden van Zweden en in Denemarken komen momenteel bij een forse noordoostenwind ware sneeuwjachten voor.

Hoewel het de eerstkomende dagen niet zo extreem wordt als daar, laat de winter zich ook in Nederland langzaam al steeds meer gelden. Dat wordt veroorzaakt door het samenspel van een depressie bij de Baltische staten en een enorm hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Oost-Canada tot Lapland. Ertussenin dringt zeer koude lucht vanuit het noorden Europa binnen. Vanavond en vannacht koelt het landinwaarts tijdens opklaringen af tot rond nul. Vanaf de zee blijven enkele buien binnendrijven, waarvan sommige met natte sneeuw. De wind valt weg.

Ook morgen speelt de wind geen rol van betekenis. In een groot deel van het land breekt de zon nu en dan door en vallen verspreid een paar buien, waarvan een enkele met natte sneeuw. De Randstad, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg kennen meer buien en nauwelijks zon. Het wordt 4 tot 6 graden.

Donderdag tot en met zondag wordt het langzaam kouder met in het weekend maxima dichtbij nul. In de nachten vriest het op steeds meer plaatsen licht, vanaf vrijdag lokaal matig. Soms valt er een sneeuwbui.