Sport kort

Sven Kramer komt hele seizoen niet in actie wegens blessure

HEERENVEEN. Schaatser Sven Kramer komt dit hele schaatsseizoen niet in actie. Dat heeft zijn werkgever TVM gisteren bekendgemaakt. Kramer heeft te veel last van een blessure aan zijn rechterbovenbeen. De olympisch kampioen wil nu volledig herstellen en zich richten op het volgend seizoen. Kramer maakte eerder al bekend de eerste maanden van het seizoen over te slaan. Hij had, mede door de beenblessure, een trainingsachterstand van drie tot vier maanden en wilde niets forceren. De doelstelling van de 24-jarige Fries was om eind december bij de Nederlandse allroundkampioenschappen zijn rentree te maken. In Zuid-Afrika wilde Kramer weer op krachten komen. Het trainingskamp daar was echter van korte duur. Kramer keerde gisteren alweer terug. De bedoeling was om daar samen met ploeggenoten twee weken te trainen. Kramer hoopte dat het herstel van zijn rechterbovenbeenblessure in Zuid-Afrika zou doorzetten. Het tegendeel was echter het geval, waardoor hij na overleg met de technische staf besloot terug te keren naar Nederland en een punt te zetten achter dit seizoen. (ANP)

Fortuna en RKC niet langer onder curatele

SITTARD. Voetbalclubs RKC Waalwijk en Fortuna Sittard staan niet langer onder curatele van de KNVB. Beide eerstedivisieclubs zijn door de KNVB uit categorie 1 van het licentiereglement gehaald. Voor de KNVB waren de jaarcijfers van RKC over het seizoen 2009-2010, waarin de club uit de eredivisie degradeerde, en de begroting voor het huidige seizoen voldoende aanleiding om de club uit Waalwijk te laten promoveren naar categorie 2. Volgens algemeen directeur Justin Goetzee is het negatief vermogen van de club inmiddels teruggebracht van 9 miljoen naar 3 miljoen euro. Bovendien geeft RKC, dat derde staat in de eerste divisie, dit seizoen minder dan 60 procent van de inkomsten uit aan salarissen. Ook Fortuna Sittard is gepromoveerd. Voorzitter Wil Meijers was content, maar waakt voor te veel optimisme. „De promotie naar categorie 2 is het resultaat van een stevige sanering die we het laatste jaar hebben doorgevoerd. We hebben het personeelsbestand moeten inkrimpen en helaas ook moeten bezuinigen op het spelersbudget”, aldus de voorzitter. Sportief gaat het niet echt beter met de club. Fortuna Sittard staat op de laatste plaats in de eerste divisie en behaalde slechts drie punten uit veertien duels. (ANP)

Licentie Vacansoleil voor hoogste klasse

ETTEN-LEUR. De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil treedt volgend jaar toe tot de hoogste klasse van het professionele wielrennen. De Internationale wielrenunie UCI heeft de ploeg van manager Daan Luijkx gisteren een licentie voor de eerste divisie verstrekt. Vacansoleil is daarmee de tweede Nederlandse wielerploeg in de hoogste divisie van de wielersport, voorheen bekend als ProTour. Rabobank was al eerder zeker van een licentie, die een wielerploeg deelname garandeert aan de grote wielerkoersen. De licentie geldt voor drie jaar. (ANP)

Triatlete Bij de Vaate achtste in Arizona

TEMPE. Triatlete Heleen bij de Vaate is zondag (plaatselijke tijd) als achtste geëindigd bij de Ironman van Arizona. De Nederlandse deed over de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen 9 uur, 29 minuten en 15 seconden. Bij de Vaate was bijna 55 minuten langzamer dan de Britse winnares Chrissie Wellington: 8.36.13. De snelste tijd ooit van een vrouw in het Ironmancircuit. De Amerikaanse Linsey Corbin (9.05.33) werd tweede, voor de Britse Leanda Cave: 9.13.50. (ANP)