Sjef speelt onverstoorbaar

Lunchboterhammen in crèche Kruimelland, met links op de voorgrond Sjef. Foto's Evelyne Jacq Europa, Nederland, Amersfoort, 17-11-2010 Sjeff verblijft op kinderdagverblijf 'Kruimelland'. Foto: Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Naam: Sjef

Leeftijd: 2 jaar en 8 maanden

Crèche: Kruimelland, Amersfoort

09:00 uur Vader Emil van Vliet levert zoon Sjef af bij Kruimelland, afdeling-A van de Gele Giraffen, opvang voor kinderen van nul tot drie jaar. Van half acht ’s ochtends tot half zeven ’s avonds kunnen kinderen terecht in deze crèche in het Amersfoortse Soesterkwartier. Aan het plafond Sinterklaasslingers, op planken boven de speelhoek per kind een mandje met erop hun naam, erin eigen kleding en speelgoed. Sjef, donkerbruin haar boven opgetogen ogen, ziet een vriendje, roept zijn naam en rent erop af.

09:45 uur Gehoest rond de grote houten tafel – een paar kinderen dronken de appelsap te gulzig. Rondom de tafel elf kinderen en de drie leidsters: twee vrouwen die al jaren bij Kruimelland werken, en een studente Pedagogisch Werk. In de box krijst een baby. Sjefs buurman, anderhalf jaar oud, begint minutenlang te joelen. Armen in de lucht, blije blik. „Jeu! Jeu! Jeu! Jeu!” Geleerd tijdens het WK voetbal van afgelopen zomer, zegt zijn moeder later. Sjef kijkt hem stil aan, buurman joelt verder. „Néé”, zegt Sjef hard. Dan mag hij van tafel. Tijd voor een schone luier.

10:30 uur Het weer is goed, dus is het tijd om naar buiten te gaan. De stagiaire neemt Sjef en vier anderen kinderen mee naar de speelplaats: een langgerekt vak van straatstenen omheind door heg en hek. Van alle speelgoed blijkt een roze motor het meest geliefd. Sjefs vriendje springt erop, Sjef zelf moet genoegen nemen met een rode driewieler. Even later geeft de stagiaire hem de kans op de motor te zitten. Sjef is er niet meer van af te slaan, tot teleurstelling van zijn vriendje. Later blijkt de ongelijkheid Sjef toch dwars te zitten: zittend op zijn roze motor sleept hij met zijn rechterhand de rode driewieler zijn vriendje tegemoet.

12:15 uur Na de dagelijkse lunchboterhammen (hartig, dan pas zoet, en altijd met vork) blijven de kinderen aan tafel. De voetbalsupporter jammert om mamma. Opnieuw huilt de baby. Het stoort Sjef niet: met zijn rechterhand kneedt hij in zijn broodrestjes, en schuift ze richting overbuurvrouw.

15:00 uur De kinderen worden uit het slaapvertrek gehaald, waar ze zoals elke dag vanaf half één in hun slaapnisjes liggen. Sjef was al een half uur wakker, vanuit zijn nis keek hij nieuwsgierig in de rondte.

17:00 uur Voor sommige kinderen zit de dag erop. Ook voor één van de begeleidsters. Om de verhouding kind-begeleider op peil te houden, komt een begeleidster van Gele Giraffen-B nu naar A, met haar overgebleven kinderen. Ineens wordt het druk. Veertien vermoeide kinderen in en rond de speelhoeken. Gespeel, getik, gezang, gehuil, gejengel en gehoest. Sjef speelt onverstoorbaar met groene, plastic koffiekopjes.

17:25 uur Sjefs moeder komt binnen, maar Sjef is nog niet klaar. Met volle teugen drinkt hij uit een leeg speelgoedkopje. Moeder wacht geduldig. Gekrijs vult de ruimte: een meisje wil niet naar huis. Sjef geeft zijn kopje aan één van de leidsters. „Dank, Sjef.” Tijd om te gaan.