Referendum voor vrede

Een tweederde meerderheid in het Israëlische parlement is voortaan vereist voor elke Israëlische terugtrekking uit de bezette Syrische Hoogvlakte van Golan of Oost-Jeruzalem. Anders moet een nationaal referendum worden gehouden. Een desbetreffend wetsvoorstel is gisteren met 65 tegen 33 stemmen aangenomen door het parlement. Volgens critici wordt daarmee een terugtrekking in het kader van een vredesregeling met Syrië dan wel de Palestijnen ernstig bemoeilijkt. Zij wijzen erop dat in de huidige atmosfeer een terugtrekking niet zou worden goedgekeurd.

Syrië eist een totale Israëlische terugtrekking uit de Golan in ruil voor vrede. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige staat. Israël heeft beide na de bezetting in de oorlog van 1967 geannexeerd. De wet heeft geen directe consequenties omdat het vredesproces ondanks Amerikaanse inspanningen vastzit.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de wet. Daarmee „spot het Israëlische leiderschap eens temeer met het internationaal recht”, zei de Palestijnse vredesonderhandelaar Saeb Erekat. „Beëindiging van de bezetting van ons land is niet afhankelijk van enig soort referendum en kan dat ook niet zijn.” Syrië reageerde niet meteen.

De wet werd gesteund door premier Netanyahu die zei dat de maatregel „onverantwoorde akkoorden” zal voorkomen. Politieke bondgenoten van de premier hebben gezegd dat ze de wet nu ook van toepassing willen laten verklaren op een terugtrekking uit de bezette Westelijke Jordaanoever. (Reuters, AP, AFP)