Politieke crisis dreigt in Ierland

Na een financiële crisis dreigt in Ierland een politieke crisis. De oppositie, gesteund door coalitiepartij de Groenen, vroeg gisteren het ontslag van de regering. Premier Brian Cowen weigert op te stappen. Hij zegt aan te blijven in het landsbelang en om bezuinigingsplannen te presenteren. De plannen zijn cruciaal voor Ierland om het vertrouwen van financiële markten te herwinnen.

De oppositie en de Groenen vinden dat Cowen en zijn regering niet genoeg hebben gedaan om de financiële crisis te voorkomen. Partijleider John Gormley van de Groenen zei dat de Ieren zich „misleid en verraden” voelden, en dat er politieke zekerheid nodig is. De Groenen hadden bovendien de afgelopen dagen geen duidelijke antwoorden op hun vragen gekregen, aldus Gormley. Naar verluidt eisen het IMF en de ECB nog stringentere bezuinigingen en een verlaging van het minimumloon, en de Groenen zouden hiermee niet kunnen instemmen.

Nadat ook zijn eigen Fianna Fáil-partij om zijn vertrek had gevraagd, moest Cowen vervroegde verkiezingen voor 2011 uitschrijven. Hij wil pas opstappen nadat hij de details van het vierjarige bezuinigingplan bekend heeft gemaakt en nadat hij in december de begroting voor 2011 door het parlement heeft geloodst.

Voor het vertrouwen van de financiële markten in de Ierse economie zijn de bezuinigingsplannen en de begroting cruciaal. Het is vooral de vraag of Cowen de begroting goedgekeurd krijgt. De premier heeft de steun van drie onafhankelijke parlementsleden nodig die meestal de coalitie steunen. Twee van hen zeiden gisteren dat er eerst verkiezingen moeten komen voordat een beslissing genomen wordt over de begroting.

Financiële markten reageerden negatief op de politieke impasse in Ierland. Rond het middaguur was de euro 1,35 dollar waard. Dit betekent dat de euro in een dag 2 cent minder waard geworden is. Nadat Ierland bekend had gemaakt naar verluidt 90 miljard euro te lenen bij het noodfonds om de failliete banksector overeind te houden, steeg de koers van de euro. Nu raken beleggers bezorgd dat bezuinigingen in Ierland vertraging oplopen door de politieke situatie.

Portugal en Spanje lijken het volgende slachtoffer van de Europese schuldencrisis te worden. Gisteren moest Portugal bekendmaken dat overheidsuitgaven met 2,8 procent waren gestegen in de eerste tien maanden van het jaar. Dit is slecht nieuws voor Portugal want het land moest juist bezuinigen om vertrouwen te herwinnen. Spanje zette vandaag minder nieuwe staatsobligaties in de markt dan gepland omdat de rentepercentages die het land moest betalen te hoog opliepen. Het grote gevaar is dat Spanje noodhulp moet vragen. Waar Griekenland en Ierland relatief kleine economieën zijn, zou een redding van Spanje het uiterste vergen van de eurozone.

In Dublin dreigt een politieke revolte: pagina 17