Piraten uit Somalië berecht in Duitsland

Kranten worden niet moe om te melden dat dit het eerste piratenproces in Duitsland is sinds ongeveer vier eeuwen. Maar de rechtszaak tegen tien Somalische piraten, die gisteren in Hamburg is begonnen, zal in niets lijken op de berechting van de zeerovers van toen.

De moderne piraten gebruikten weliswaar enterhaken, messen en knuppels, maar ze hadden vooral ook half-automatische geweren en pistolen en Russische pantserraketten. Daarmee wisten ze op 5 april van dit jaar de macht over het Duitse vrachtschip de Taipan over te nemen.

Anders dan in de ver vervlogen tijden konden de bemanningsleden vluchten naar de citadel of ‘paniekruimte’. Daar hadden ze toegang tot de stroomtoevoer op het schip en de motorbrandstof.

Een noodsignaal was tijdig uitgestuurd en werd opgevangen door het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp. Toen de Nederlandse militairen zich realiseerden dat de Duitse bemanning in de beveiligde ruimte zat, openden ze de aanval en wisten ze de piraten te overmeesteren. Ze werden naar Nederland gebracht en in juni stemde een Nederlandse rechter in met uitlevering.

Twijfel is er over de berechting van de jongste piraat, die naar eigen zeggen 13 jaar oud is (en dan te jong is voor berechting), maar volgens botonderzoek in Nederland minimaal 14 jaar moet zijn.

De advocaten van de piraten benadrukken de moeilijke situatie in Somalië, volgens de Verenigde Naties een failed state. Ook wijzen ze op de grootschalige visvangst door Europese en Aziatische ‘visfabrieken’ voor de Somalische kust, waardoor er voor de lokale vissers nauwelijks nog vis overblijft.

Europa hoopt dat van dit soort rechtszaken een afschrikwekkende werking uitgaat. Tot nu toe is dat niet zo. Voor de Somalische kust liggen 21 schepen, met in totaal zo’n 500 bemanningsleden, die in handen zijn van zeerovers, te wachten op een akkoord over de betaling van losgeld. (AFP, Reuters, AP)