Overspel in de zeppelin

Journaliste Lady Grace op wereldreis met de Graf Zeppelin in 1929. scene uit de documentaire Farewell FOTO: Cinema Delicatessen

Het uur van de wolf: VaarwelNed. 2, 23.00-0.40 uur.

Precies een jaar na de première op het IDFA is Vaarwel (Farewell) op tv te zien in de rubriek Het Uur van de Wolf. De fascinerende film, die louter uit archiefbeelden bestaat, won op het Nederlands Film Festival de prijs voor beste lange documentaire.

De film gaat over de reis rond de wereld die het luchtschip Graf Zeppelin in 1929 in 21 dagen volbracht. Aan boord van de zeppelin bevond zich één vrouw, de 33-jarige journaliste Lady Grace Drummond-Hay. Zij was in dienst van krantenmagnaat Hearst, die de wereldreis sponsorde en het wel een stunt vond om een vrouw verslag te laten doen. Maar omdat hij haar onervaren vond, stuurde hij een oude rot in het vak mee, Karl von Wiegand, met wie Lady Grace net een affaire had die door hem een half jaar voor de reis werd beëindigd, omdat hij voor zijn geesteszieke vrouw wilde zorgen.

Althans, volgens de film. De beelden krijgen een voice-over van Lady Grace, ingesproken door een actrice. Zo horen wij haar tobben over wat ze mee zal nemen: moet het flesje Chanel no. 5 mee? In haar verslag komt meer en meer de nadruk te leggen op haar weer aanwakkerende gevoelens voor Von Wiegand.

Regisseur Ditteke Mensink zegt dat de tekst is gebaseerd op de dagboeken van Lady Grace en de liefdesbrieven van Von Wiegand. Jammer dat ze deze aanvulde met eigen teksten, waardoor niet meer is vast te stellen wat authentiek is.

Het archiefmateriaal werd bijeengesprokkeld door Gerard Nijssen, de beeldresearcher van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Zelf zegt hij dat Vaarwel geen documentaire is maar een fictiefilm, die „een loopje met de geschiedenis” neemt.

Het beste is om met een half oor te luisteren naar de voice-over en vooral te kijken naar de schitterende beelden.

André Waardenburg

    • André Waardenburg