Noodweer? Verrot slaan mag

Bij een Blokker-filiaal in Zaltbommel dringen drie overvallers met bivakmutsen en getrokken pistool binnen. De filiaalhouder verjaagt ze met een karatetrap. Dat was afgelopen vrijdag.

In het weekend geeft burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel commentaar bij de opening van een hockeyveld. Tegen een verslaggever van het Brabants Dagblad zegt hij: „Geweldig dat mensen dat doen” en „sla ze maar verrot. Ik vind dat mensen het recht hebben van zich af te slaan en te schoppen.” De krant plaatst het interviewtje met een foto waarop de burgemeester quasi dreigend met een hockeystick zwaait.

Het voorval valt niet zo goed bij de gemeenteraad van Zaltbommel. Die vindt dat Van den Bosch te ver gaat. „De woorden zijn waarschijnlijk uit zijn hart gegrepen, maar dit kun je niet maken als burgemeester”, vindt de SGP, met vier zetels de grootste partij in de Gelderse gemeente.

Gistermiddag reageerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Hij vindt de nervositeit over wat zijn partijgenoot in Zaltbommel heeft gezegd wat overdreven. „Dat is zijn eigen verantwoordelijkheid.” Eigen rechter spelen is niet goed, maar je hoeft ook niet je winkel te laten leegroven, zei Opstelten gisteravond. Iemand mag zich verdedigen, vindt hij, en „we moeten ervan af dat slachtoffers niks mogen doen”. Wel moet de reactie van het slachtoffer in verhouding zijn met de actie van de dader, benadrukte hij.

Van den Bosch blijft achter zijn uitlatingen staan. „Er moet wel sprake zijn van noodweer”, wil hij nog eens duidelijk zeggen. „Mensen mogen nooit voor eigen rechter spelen en wraak nemen.” In het geval van de Blokker-filaalhouder was sprake van noodzakelijke zelfverdediging, zegt de burgemeester in een persverklaring.