Nep-Talib hield Karzai voor de gek

Terwijl er in militaire hoofdkwartieren, parlementen en bij denktanks gediscussieerd wordt over de vraag hoe vredesonderhandelingen met de Talibaan kunnen slagen, blijkt een van de belangrijkste Talibaan-afgezanten een bedrieger te zijn. De Afghaanse president Karzai heeft al maanden niet met Mullah Akhtar Muhammad Mansour aan tafel gezeten, maar vermoedelijk met een eenvoudige winkelier uit het Pakistaanse Quetta. Dat zeggen Afghaanse en Amerikaanse functionarissen vandaag tegen The Washington Post en The New York Times.

Mansour is volgens sommige analyses na Mullah Omar de belangrijkste persoon binnen de top van de Afghaanse Talibaan, die in 2001 in Quetta is neergestreken. Sinds enige maanden is bekend dat de regering aftastende gesprekken met de Talibaan en andere opstandelingen voert. En sinds kort zeggen ook de VS en de NAVO dat ze de dialoog een kans willen geven.

De twijfel over de identiteit van de man ontstond enkele weken geleden, in Kandahar, bij het derde gesprek met regeringsvertegenwoordigers. Een man die Mansour van vroeger kende merkte dat de persoon tegenover hem niet op Mansour leek en hem niet herkende. „Het is hem niet”, aldus een anonieme westerse diplomaat. „We hadden hem al grote sommen geld gegeven.” En de NAVO had hem al eens naar Kabul gevlogen.

Onduidelijk is hoe de functionarissen nu zeker weten dat het niet om Mansour gaat. Ze hebben de werkelijke identiteit van de man niet bekendgemaakt. Ook is onbekend of het om een eenmansactie gaat van iemand die kans rook om geld te verdienen, of dat de Talibaan een truc hebben uitgehaald.