Nederlandse politie pakt terreurverdachten op

De Amsterdamse politie heeft op verzoek van België woensdagochtend drie terrorismeverdachten opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij internationaal terrorisme. Tegelijkertijd zijn in België, Duitsland en Oostenrijk 7 andere verdachten aangehouden.

De Amsterdamse politie heeft dinsdagochtend op verzoek van België drie terrorismeverdachten opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij internationaal terrorisme. Tegelijkertijd zijn in België, Duitsland en Oostenrijk 7 andere verdachten aangehouden. Het gaat om Belgen, Nederlanders, Marokkanen en Russen van Tsjetsjeense origine.

Één van verdachten is opgepakt in Amsterdam-Osdorp. De website van AT5 toont foto’s van de arrestatie. Het Laatste Nieuws heeft beelden van de arrestatie in Antwerpen.

Arrestaties niets te maken met Duitse terreurdreiging

Een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) bevestigt dat er geen dreiging naar Nederland is. Het is volgens haar een Belgische zaak en heeft deze ook niets te maken met de huidige terreurdreiging in Duitsland.

Langlopend Belgisch onderzoek

De aanhoudingen maken deel uit van een langlopend onderzoek naar een terroristische groepering waarvan het merendeel van de verdachten in Antwerpen woont. Volgens de Standaard startte de Belgische federale politie in december een onderzoek, nadat zij lucht kregen van de plannen van een Marokkaanse man voor een aanslag op Belgische bodem.

Volgens de VRT hadden de verdachten nog geen concrete doelen gekozen in België, maar hielden zij zich voornamelijk bezig met het inzamelen van geld op de extremistische website Ansar Al Mujahideen voor een mogelijke aanslag.

Het onderzoek richt zich ook op wervers van terroristen, kandidaat-terroristen en de financiering van een Tsjetsjeense terroristische organisatie: het Kaukasisch Emiraat. De verdachten in deze zaak verbleven hoofdzakelijk in Antwerpen.

Sharia4Belgium

Drie van de jongeren die in Antwerpen werden opgepakt, zijn lid van de vereniging Sharia 4 Belgium. Dit is een kleine organisatie van extremistische moslims die bekendheid verwierf, door in maart een lezing van de schrijver Benno Barnard aan de Antwerpse universiteit verstoorden.

    • Hans Klis