Nederland kort

Minister Opstelten wil uithuwelijken harder aanpakken

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wil uithuwelijken effectiever bestrijden. Opstelten wil de maximumstraf voor huwelijksdwang verhogen van negen maanden naar twee jaar. Ook krijgt het Openbaar Ministerie meer opsporingsmogelijkheden zoals het opvragen van gegevens over telefoon- of internetgebruik. Hij heeft gisteren een wetsvoorstel voor advies naar het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak gestuurd. Huwelijksdwang is in Nederland strafbaar. Om kinderen die slachtoffer worden van huwelijksdwang beter te beschermen wil Opstelten de verjaringstermijnen aanpassen. Nu verjaart huwelijksdwang na zes jaar. Straks moet die verjaringstermijn beginnen als het slachtoffer achttien is geworden. Voor zedenmisdrijven en besnijdenis van vrouwen geldt al dat de verjaringstermijn gaat lopen vanaf achttien jaar. Ook wordt het mogelijk in Nederland mensen te vervolgen die in het buitenland iemand tot een huwelijk hebben gedwongen.

‘Burger heeft te veel betaald voor afval’

Amsterdam. Gemeenten die hun afvalverwerking opnieuw hebben aanbesteed, hebben 16 tot 60 procent op de kosten bespaard. Deze kosten maken een belangrijk deel uit van de totale afvalkosten voor burgers, maar de besparingen zijn niet of nauwelijks teruggegeven aan de burger. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek naar aanleiding van afspraken van gemeenten om de afvalstoffenheffing inzichtelijk te maken. Van de verwachte besparingen geeft alleen Den Haag circa 60 procent terug aan de burger. Bij andere gemeenten wordt niets teruggegeven en sommigen laten de tarieven stijgen. (ANP)

Kardinaal Simonis in januari gehoord

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Kardinaal Simonis wordt op 25 januari gehoord in een zaak rond misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat meldt de rechtbank Middelburg. Dezelfde dag moet ook voormalig bisschop Ernst van Breda zich melden voor het voorlopig getuigenverhoor. Beiden worden gehoord op verzoek van een slachtoffer. De man wil schadevergoeding van het bisdom Breda.