Naam Sarkozy valt in Franse 'Karachi-affaire'

De Franse president Sarkozy is opnieuw verwikkeld geraakt in een politiek gevoelige affaire. Sarkozy wordt steeds vaker genoemd in een schandaal over illegale campagnefinanciering rond oud-premier Edouard Balladur. Wapenverkoop aan Pakistan zou voor een deel zijn gebruikt om Balladurs campagnekas te vullen.

De krant Le Parisien schrijft vandaag dat de naam van Sarkozy is opgedoken tijdens een inval in het ministerie van Financiën eerder deze maand, op last van een onderzoeksrechter.

Sarkozy was in de jaren 1993-1995 minister van begroting onder premier Balladur. Balladur wilde de centrum-rechtse kandidaat worden bij de presidentsverkiezingen van 1995, maar verloor van Jacques Chirac. Om Balladurs campagnekas te spekken zouden zijn getrouwen, onder wie mogelijk Sarkozy, een illegale financieringsconstructie in het leven hebben geroepen via Pakistan.

Algemeen wordt aangenomen dat Frankrijk aan Pakistaanse politici commissie betaalde voor het binnenhalen van een order voor drie onderzeeërs. Een deel van die commissie zou echter weer zijn teruggesluisd naar de campagnekas van Balladur. Chirac zou de constructie hebben stopgezet toen hij president werd. Zijn oud-minister van Defensie Charles Millon bevestigde dit vorige week tegenover een onderzoeksrechter.

Die rechter onderzoekt tevens of de stopzetting door Chirac de reden was van een wraakactie van Pakistanen die geld misliepen. In 2002 werd in Karachi een aanslag gepleegd op een bus met Fransen die werkten aan de bouw van de onderzeeërs. Acht Fransen en drie Pakistanen kwamen daarbij om. Franse veiligheidsdiensten gaan er voorlopig vanuit dat het een gewone terreuraanslag van moslimfundamentalisten was.

De zogeheten ‘Karachi-affaire’ werd vrijdag nog politieker van aard. Dominique de Villepin, die van 1995 tot 2002 Chiracs hoogste medewerker was en een aartsrivaal van Sarkozy is, zei toen dat „politieke en niet-politieke persoonlijkheden” in Frankrijk van de wapendeal hadden geprofiteerd, zonder Sarkozy overigens bij naam te noemen. De afgelopen jaren stonden Villepin en Sarkozy lijnrecht tegenover elkaar in de zogenoemde Clearstream-affaire, over een vervalste lijst met illegale bankrekeningen van Franse politici.