Leve de koningin, hoera?

Gun de Oranjes hun privileges, of schaf de monarchie af, aldus Daniela Hooghiemstra 16 november op de Opiniepagina. De stelling riep op de site veel reacties op. Hieronder een selectie.

Raar, selectie puur op erfelijkheid

Nog nooit heb ik begrepen wat de toegevoegde waarde is van het koningshuis. Iemand op zo’n absolute functie zetten, geselecteerd niet op kwaliteit, maar enkel op erfelijkheid, past simpelweg niet meer in het huidige, moderne en rationele wereldbeeld. Niemand zegt het, maar stel dat de enige kandidaat voor het koningshuis zwakzinnig is of psychisch in de war; en zo’n persoon is bij definitie – onze definities – representant van ons land, hoe kun je dat dan nog serieus nemen?

David Wieland

Beatrix levert ons ook wat op

Ik vind het mooi dat we bovenstaande kritiek op het koningshuis kunnen uiten zonder dat we moeten vrezen voor onze vrijheid. Beatrix schijnt trouwens meer geld op te leveren dan ze kost….

Arend Vogel

Is er dan al een alternatief?

Openbare verantwoording bij het in een democratie zo cruciale proces van regeringsvorming, door middel van een protocol en een neutrale partij, is een krachtig middel tegen stiekeme spelletjes, geheim uitruilen en achterkamertjespolitiek. Niet afdoende, de afgelopen formatie was stiekem en vol lelijke machtspolitiek, maar het helpt wel.

Het gaat niet om de persoon van de koning of koningin, het gaat ook niet over de invloed van deze persoon op de uitkomst, het gaat wel om een nette en zorgvuldige procedure, zoveel mogelijk in de openbaarheid. Als praktisch ingesteld iemand verlang ik eerst iets beters voordat een goed functionerend iets wordt afgebroken.

B.Meerdink

En meteen al die adellijke titels weg

Een koningshuis is al heel lang niet meer van deze tijd. Het zelf kunnen kiezen van een staatshoofd hoort bij een democratie. Dus ook geen ceremonieel staatshoofd, dat is de treurnis ten top. Gelijk met het afschaffen van het koningshuis kunnen ook de overige adellijke titels op de vuilnishoop van de Middeleeuwen.

Peter Ritskes

Een president is ook niet gratis, hoor

Ik begrijp niet dat velen zich druk maken over de kosten van het koningshuis. Is een president dan gratis? Die schijnt nog veel meer te kosten. En zit er iemand te wachten op president Balkenende, of Wilders die ons in het buitenland zou moeten vertegenwoordigen? Misschien is het koningshuis niet van deze tijd, maar kijk eens naar het alternatief. Daar word je toch onpasselijk van.

Wilhelmina Estra

Discussieer mee via nrcnext.nl

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Op de opiniepagina van 23 november staat bij de tekening van koningin Beatrix vermeld dat deze van tekenaar Milo is. De illustratie is van Hajo.