Kritiek EU op Italië om Napels

De Italiaanse regering is haar beloftes om het afvalprobleem in Napels op te lossen niet nagekomen. Dat hebben inspecteurs van de EU gisteren verklaard. De inspecteurs waarschuwen dat EU-geld voor afvalprojecten mogelijk wordt bevroren totdat het probleem is opgelost.

Op dit moment ligt er zo’n 10.000 ton afval in de straten van Napels, de derde stad van Italië. Het afval wordt niet opgehaald omdat vuilnisbelten vol zijn en de enige verbrandingsinstallatie niet op volle capaciteit werkt. Waarnemers wijten de problemen aan corruptie en maffiapraktijken.

Berlusconi beloofde in oktober de crisis binnen enkele dagen op te lossen. Maar volgens de inspectie is er weinig gebeurd. „In twee jaar tijd is de situatie niet veel veranderd”, zei hoofdinspecteur Pia Bucella gisteren. Twee jaar geleden was er ook een grote crisis.

Bucella waarschuwde verder dat de EU 145 miljoen euro, bedoeld voor afvalprojecten, mogelijk zal bevriezen als de Italiaanse regering niet snel met een oplossing komt. „Wij zijn voorstander van het vrijgeven van Europese fondsen, maar alleen als plannen niet alleen worden aangenomen, maar ook worden uitgevoerd”, zei zij.

De Europese kritiek komt op het moment dat de rechtse regering van Berlusconi onder grote druk staat. Volgende maand wordt een motie van wantrouwen tegen de regering in het parlement behandeld, die mogelijk kan leiden tot vervroegde verkiezingen. (Reuters, AFP)