Kramer 'zit er doorheen' en laat schaatsseizoen schieten

Sven Kramer tijdens zijn gouden olympische race op de 5 kilometer begin dit jaar. Foto Reuters Sven Kramer of the Netherlands competes in the men's 5000 meters speed skating race at the Richmond Olympic Oval during the Vancouver 2010 Winter Olympics, February 13, 2010. REUTERS/Jerry Lampen (CANADA) REUTERS

Op het hoofdkantoor van zijn sponsor TVM in Hoogeveen was het geen verrassing meer. Wel een nare bevestiging van wat al maanden werd gevreesd: een van de beste betaalde krachten bij het verzekeringsbedrijf, Sven Kramer, ziet zich gedwongen een heel schaatsseizoen over te slaan. Gisteravond maakte de sponsor bekend dat het boegbeeld van het Nederlandse schaatsen dit seizoen „normaal gesproken niet meer in actie zal komen”. Oorzaak is volgens TVM een mysterieuze, slepende blessure aan een spier in zijn rechterbovenbeen, die opnieuw opspeelde tijdens het trainingskamp van Kramer in Zuid-Afrika. „Sven Kramer zit er doorheen en dat krijgt nu iedereen in de gaten”, schreef zijn vriend en oud-ploeggenoot Erben Wennemars vandaag in het AD.

Sven Kramer (24) zou in de omgeving van Stellenbosch enkele weken op de fiets trainen, maar keerde gisteren na een halve week al gedesillusioneerd terug toen bleek dat de blessure alleen maar erger werd. „Ik ga geen risico nemen”, zei hij gisteravond in het tv-programma Pauw & Witteman. „Daar is dit seizoen niet belangrijk genoeg voor.”

Weinigen in de omgeving van Kramer twijfelen eraan dat fysieke malheur bij Kramer direct in verband staat met zijn ongekende zegereeks van de voorgaande seizoenen: hij won de afgelopen vier jaar zowel het EK als het WK allround en nagenoeg alle vijf en tien kilometers waaraan hij deelnam bij wereldbekerwedstrijden en de WK’s afstanden. TVM-coach Gerard Kemkers sprak gisteren van een „behoorlijke roofbouw” op Kramers lichaam tijdens het olympische seizoen. Kramer raakte opgebrand na een seizoen waarin hij verschillende keren kampte met ziekte, verkoudheid, rugklachten en een infectie aan de luchtwegen. Maar ook in het olympische seizoen wilde hij alles winnen wat er te winnen viel.

Kramer gaf gisteren aan dat hij op de goede weg leek en dat het er naar uitzag dat hij het NK allround, eind december, zou halen. Maar een „continue druk” op het rechterbovenbeen maakt dat onmogelijk. „Van die blessure ga ik gewoon niet meer op tijd van herstellen”, zei hij tegen de NOS. „Laat staan dat ik verder kan bouwen om beter te worden.” Hij wil zich nu richten op volledig herstel, zodat hij in het voorjaar van 2011 een nieuwe start kan maken.

Al ruim voor het begin van het seizoen gaf Kramer aan dat hij het spartaanse trainingsregime in de jaren die voorafgingen aan de Winterspelen in Vancouver, niet langer kon volhouden en dat hij in het postolympische seizoen behoefte had aan rust. Eind oktober gaf hij aan dat hij niet fit was en de eerste seizoenshelft zou overslaan, omdat hij een „trainingsachterstand” van „drie of vier maanden” had.

Te vaak ging hij de afgelopen jaren te ver „over het randje”, zoals assistent-coach Geert Kuiper het twee weken geleden uitdrukte in deze krant. Ook als Kramer door fysiek ongemak niet kon winnen, won hij, mede daartoe aangezet door zijn allesverwoestende eerzucht.

„Mijn manier van sportbeleving is heel intens, 24 uur per dag. Dat kun je niet ongestraft vier jaar doen, elk weekend willen winnen – en ook winnen. Dat vergt heel veel energie”, zei hij vorige maand. Ook mentaal moest Kramer klappen incasseren. Zijn inspanningen leidden in Vancouver weliswaar tot zijn eerste olympische gouden medaille (op de 5.000 meter), maar ook tot zijn grootste teleurstelling – de foute wissel op de 10.000 meter, op aanwijzing van Kemkers. ‘Svencouver’ liep daardoor eerder uit op een boze droom dan op een bekroning van de duizenden uren die hij in zijn trainingen had gestoken.

Terwijl zijn directe omgeving zich zorgen maakt over een burn-out, reppen Kramer en de staf van TVM vooral over zijn blessure. „Er is al ongelooflijk veel onderzoek naar gedaan, door mij maar ook door specialisten op dit gebied”, zei sportarts Jaap Westbroek gisteravond tegenover het ANP. „We zijn met Sven ook in het buitenland geweest. Het probleem wordt nu verder uitgezocht.”

Voor zijn fans sprak Kramer gisteravond geruststellende woorden: „Ik heb het gevoel dat ik absoluut op m’n niveau terug kan komen, en nog beter.”

    • Rob Schoof