Kort nieuws Wetenschap

Leeftijd is redelijk in te schatten met een druppel bloed

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 23 nov. Iemands leeftijd is af te lezen uit een druppeltje bloed. Bij benadering, want de werkelijke leeftijd kan ook gemakkelijk negen jaar hoger of lager zijn. Toch kan de nieuwe leeftijdbepaling belangrijk zijn bij justitieel onderzoek. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam schreven gisteren in het tijdschrift Current Biology hoe ze in afweercellen (T-cellen) uit het bloed bepaalde circulaire stukjes DNA tellen. Hoe meer er daarvan zijn, hoe jonger iemand is. De DNA-stukjes ontstaan in de thymus (zwezerik) waar iedere T-cel wordt aangepast en getraind om afweercel te zijn. De thymus is bij jonge mensen veel actiever dan bij ouderen. Op den duur verdwijnt hij helemaal. De recherche en rampenidentificatieteams kunnen de nieuwe methode goed gebruiken. Want de leeftijdschatting van een dader die bloed heeft verloren en er zelf vandoor is, kan beslissend zijn bij de opsporing.

Moslims benadeeld bij sollicitaties

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 23 nov. Een katholieke Senegalese sollicitant heeft in Frankrijk ruim tweeënhalf keer zoveel kans op een positieve reactie op haar brief als een moslima uit hetzelfde land. Dat blijkt uit onderzoek met nepsollicitatiebrieven. De onderzoekers veranderden de voornaam van de sollicitant en schreven in haar cv dat zij bij een katholieke of islamitische hulporganisatie had gewerkt. Christelijke Senegalese huishoudens in Frankrijk – echte – hebben ook een hoger inkomen dan islamitische. In Senegal wonen zowel moslims als christenen; door die te vergelijken onderzoek je expliciet het effect van godsdienst (niet van herkomstland). Waarschijnlijk worden mensen uit meer stereotiepe moslimlanden nog erger gediscrimineerd, schrijven twee Amerikaanse politicologen en een Franse econoom deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Opvolger Hubble kost 4,7 miljard

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 23 nov. De kosten van de James Webb Space Telescope, de beoogde opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop, rijzen de pan uit. Dat concludeerde vorige week een commissie die het project heeft doorgelicht. Aanvankelijk waren de kosten voor de nieuwe ruimtetelescoop begroot op 2,2 miljard euro. De commissie komt nu uit op minstens 4,7 miljard euro. Ook wordt de lancering met ruim een jaar vertraagd tot op zijn vroegst eind 2015. De James Webb-ruimtetelescoop, vernoemd naar de NASA-directeur die in de jaren zestig de bemande ruimtevaart in goede banen leidde, moet nabije infraroodstralen gaan waarnemen. Zo moet de telescoop nog dieper het heelal in kijken dan de Hubble, en nog meer details zichtbaar maken in verre sterrenstelsels. James Webb is een project van NASA, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Canadese ruimtevaartorganisatie, met bijdragen van vijftien landen.

Bijna iedere dag dialyseren is beter

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 23 nov. Nierpatiënten die hun bloed zesmaal per week laten dialyseren, leven gemiddeld langer dan mensen die driemaal per week aan het dialyseapparaat liggen. Ook hun bloeddruk en andere bloedwaarden zijn beter. Daar staat tegenover dat ze veel vaker last hebben van bloedvatproblemen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Na een jaar waren er vijf mensen overleden in de groep die vaak dialyseerde, tegenover negen in de groep die driemaal per week kwam. Hemodialyse is nodig als de nieren onvoldoende afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Over de ‘ideale’ dialysefrequentie bestaat al lang discussie. Steeds was er de roep om een goede ‘gerandomiseerde’ studie. Die is afgelopen zaterdag online gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Brahe herbegraven

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 23 nov. Vrijdag zijn de stoffelijke resten van de zestiende-eeuwse astronoom Tycho Brahe herbegraven in de Týnkerk in Praag. Een team archeologen onder leiding van de Deense hoogleraar Jens Vellev knipte een stuk van acht centimeter van Brahes baard af en nam botmonsters af. Die willen zij analyseren met speciale röntgentechnieken (PIXE). Brahe stierf in 1601 onverwachts op 54-jarige leeftijd. De baardharen moeten ophelderen welke medicijnen hij slikte in de laatste drie maanden van zijn leven. Aan de hand van de botmonsters willen de onderzoekers zelfs vijftien jaar terugkijken. Het onderzoek duurt nog zeker een jaar. Brahe is teruggelegd in het graf bij zijn vrouw, waarin tot ieders verrassing ook de resten van vijf kinderen en drie andere volwassenen lagen.