Kort nieuws Economie

Olieplatforms Shell blijven mogelijk op bodem Noordzee

Den Haag, 23 nov. Shell overweegt betonnen delen van vier olieplatforms op de bodem van de Noordzee te laten staan. Dat heeft de oliemaatschappij laten weten. Het olieveld Brent van Shell is bijna leeg. In de tweede helft van volgend jaar maakt Shell waarschijnlijk bekend hoe de vier Brentplatforms gesloten en ontmanteld zullen worden. Daarop volgt een publieke consultatie: „Iedereen kan dan zijn zegje doen”, zei een woordvoerder van het concern vanochtend. Midden jaren negentig beheerste een felle discussie over de ontmanteling van de Brent Spar, een in 1991 buiten bedrijf gestelde olietank uit het systeem, maandenlang het nieuws. Shell wilde de tank schoonmaken en afzinken in de oceaan. Milieuorganisatie Greenpeace voerde een succesvolle campagne tegen het plan. (ANP)

Huizenprijzen dalen opnieuw

Den Haag, 23 nov. Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsdaling was groter dan de 0,4 procent in augustus en 0,6 procent in september. In de daaraan voorafgaande maanden was de prijsdaling juist geleidelijk kleiner geworden. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. Vrijstaande woningen daalden het meeste in prijs. De verkoopprijzen hiervan lagen 1,8 procent lager dan in oktober 2009. Regionaal bezien zijn de verschillen in prijsontwikkeling groot. Door de dalingen is de prijs van verkochte woningen gezakt tot het prijspeil van oktober 2006. (ANP)

OZB stijgt volgend jaar met 3 procent

Den Haag, 23 nov. Huizenbezitters zijn volgend jaar gemiddeld iets meer dan 3 procent meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat meldde de Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag op basis van een steekproef naar de woonlasten in 103 gemeenten. Gemiddeld bedraagt de ozb volgend jaar 231 euro. De VEH vindt dat gemeenten te veel ruimte hebben gekregen om hun ozb-opbrengsten te verhogen en pleit voor een vastgesteld maximum waarmee de ozb mag stijgen. Ook rioolrechten stijgen, met een kleine 5 procent. Alleen de afvalstoffenheffing daalt 1 procent. (ANP)

Apple: iPhone zonder simkaart

Londen, 23 nov. Technologieconcern Apple heeft Europese telecombedrijven beloofd dat een volgende versie van de iPhone geen ingebouwde simkaart zal hebben. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag op basis van anonieme bronnen. Vorige week meldde de krant dat Europese telecombedrijven bezwaar hadden gemaakt tegen een ingebouwde simkaart, omdat ze het contact met klanten zouden verliezen. Ook zou Apple op deze manier zelf telecomdiensten kunnen aanbieden. (ANP)

Falende motor kost Rolls-Royce geld

Londen, 23 nov. De explosie van een van de Rolls-Roycemotoren tijdens een vlucht van Qantas met een A380 blijft niet zonder financiële gevolgen voor Rolls-Royce. Het bedrijf liet vandaag weten dat de winstverwachting naar beneden is bijgesteld. In de turbine van de Trent 900 motor is een fout ontdekt. Daardoor verbrandde er olie en in de motor. (ANP)