Kort nieuws Buitenland

Servië: celstraffen voor massamoord op moslims

Belgrado, 23 nov. In Servië zijn gisteren twee mannen veroordeeld voor hun rol in de marteling van en moord op 700 moslims in de Oost-Bosnische stad Zvornik tijdens de oorlog van 1992 tot 1995. Branko Popovic, destijds een hoge militaire functionaris, en Branko Grujic, oud-burgemeester van Zvornik, kregen vijftien en zes jaar cel. In Zvornik heeft een van het ernstigste moordpartijen uit de oorlog plaatsgehad. Servische en Bosnisch-Servische paramilities konden er ongestoord moslims bijeen drijven en vermoorden. Popovic en Grujic hebben dat volgens de rechtbank laten gebeuren. (AP)

Twee christenen vermoord in N-Irak

Bagdad, 23 nov. In de Noord-Iraakse stad Mosul zijn gisteren twee christenen vermoord. De twee broers werden doodgeschoten in hun winkel. Evenals shi’ieten zijn christenen het doelwit van sunnitische extremisten. Eind vorige maand vonden meer dan veertig christenen de dood bij een gijzeling in een kathedraal in Bagdad. Eerder deze maand werden zes mensen in Bagdad gedood bij een serie aanslagen op woningen van christenen. De Europese Unie veroordeelde gisteren de aanhoudende aanslagen op christelijke en islamitische religieuze plaatsen in Irak. (AFP)

Nazi Samuel Kunz (89) overleden

Berlijn, 23 nov. Samuel Kunz (89), de nazi die ervan werd verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op 430.000 Joden in het concentratiekamp Belzec, bij de Poolse stad Lublin, is vorige week overleden. Dat is gisteren bekend geworden. Kunz, die ook persoonlijk werd verdacht van het doodschieten van tien Joden, zou tussen 1942 en 1943 kampbewaker zijn geweest. Zijn daden kwamen aan het licht tijdens het nog lopende proces tegen John Demjanjuk. Kunz was lange tijd een van de meest gezochte Duitse oorlogsmisdadigers. In juli werd hij aangeklaagd. Zijn proces zou binnenkort beginnen. (Reuters)

Saoedische koning behandeld in de VS

New York, 23 nov. De Saoedische koning Abdullah is gisteren in de Verenigde Staten gearriveerd voor medische behandeling. In Riad is vorige week bekendgemaakt dat een bloedprop een hernia compliceert. De 86-jarige koning heeft de ongeveer even oude kroonprins, Sultan, gevraagd uit Marokko naar Saoedi-Arabië terug te keren om in zijn afwezigheid de regering te leiden. Prins Sultan is het grootste deel van de afgelopen twee jaar eveneens voor medische behandeling in het buitenland geweest. (Reuters)

Dalai lama stopt als politiek leider

New Delhi, 23 nov. De dalai lama, de Tibetaanse god-koning, is van plan volgend jaar zijn functie als regeringsleider-in-ballingschap op te geven om zijn werklast te verminderen. Dat heeft zijn woordvoerder vandaag meegedeeld. De dalai lama is 75 jaar oud. Zijn rol als geestelijk leider blijft hij vervullen. (AFP)